A G20 több mint 21 milliárd dollárt ígért a koronavírus-járvány elleni küzdelemre

2020. június 6. - 11:33 | Külföld

Több mint 21 milliárd dollárt ígért a világ legfejlettebb országait összefogó G20-as országcsoport a koronavírus-járvány elleni küzdelemre.

A G20 több mint 21 milliárd dollárt ígért a koronavírus-járvány elleni küzdelemre
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"A G20 a meghívott országokkal közösen összehangolta a Covid-19 pandémia elleni globális erőfeszítéseket. Máig a G20-tagok és a meghívott országok több mint 21 milliárd dollár felajánlást tettek a globális egészségügy támogatására"

- áll az országcsoport szombatra virradóra közzétett közleményében.

A felajánlott összeget diagnosztikai eszközökre, oltóanyag előállítására, kutatás-fejlesztésre és gyógymódok kidolgozására szánják. A G20 áprilisban intézett felhívást a nemzetközi közösséghez, nemkormányzati és filantróp-szervezetekhez, illetve a magánszektorhoz, hogy segítsenek a koronavírus-járvány leküzdéséhez becslések szerint szükséges, 8 milliárd dollárt is meghaladó finanszírozási rés fedezésében.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó csoportot idén elnöklő Szaúd-Arábia 500 millió dollárral járult hozzá a globális erőfeszítésekhez.

A tavaly decemberben a közép-kínai Vuhanból elterjedt új koronavírussal eddig globálisan több mint 6,68 millióan fertőződtek meg és 391 ezren hunytak el a kórban.

(MTI)

Címkék: G20, koronavírus