G7-csúcs - A határvédelem jogát hangsúlyozza a G7-csúcs zárónyilatkozata

2017. május 27. - 17:12 | Külföld

A menekültek jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport taorminai csúcstalálkozójának szombati zárónyilatkozata, amelyből kiderül, hogy a párizsi klímaegyezmény kérdésében megállapodás nélkül zárult a csúcs. 

G7-csúcs - A határvédelem jogát hangsúlyozza a G7-csúcs zárónyilatkozata
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A csúcstalálkozó eredményes volt, igazi vita zajlott - mondta sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter.

Gentiloni elismerte, hogy a csúcson nem született megállapodás a párizsi klímaegyezményről: "hatan egyetértettünk, az USA még nem foglalt állást". Angela Merkel német kancellár elégtelennek nevezte a klímaegyezményről folytatott tárgyalásokat.

Donald Trump amerikai elnök lemondta sajtótájékoztatóját, és Twitteren közölte, hogy a jövő héten dönt a párizsi klímaegyezményről.

A hatoldalas zárónyilatkozat sürgős, minden szembenálló felet érintő párbeszédet szorgalmaz Líbiával, valamint az Iszlám Állam (IÁ) uralta szíriai városok felszabadítása ügyében. Egyúttal újabb "korlátozásokat" helyez kilátásba Oroszországgal szemben arra az esetre, ha továbbra is megsérti a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről szóló minszki megállapodásokat.

(MTI)

Címkék: G7