Gajdoš MIGújítaná a Szovjetúniót, ha tehetné?! MIG hát…

Közismert, hogy én az egész, értsd: teljes katonai büdzsét inkább oktatásra, tudományra, kultúrára, egészségügyre költeném, megszüntetve ezzel a hadseregeket. Kapok is a mocskos hippi pofámra eleget, amiért okos ember létemre ekkora baromságot tudok mondani. Hiszen ez csakis egy naiv, színes-virágos elképzelés lehet, mert hadsereg nélkül nem tudjuk magunkat megvédeni… bla, bla, bla… Nos, hadsereggel sem tudnánk, ha kéne… 

Helyesbítek, most hadsereggel sem tudjuk, pedig most kell. Épp a hadügyminisztertől…

Ja, és a világon létezik vagy 15-20 olyan állam, amely nem tart fenn állandó vagy éppen semmilyen honvédséget… Szóval nem naiv ez az eljárás, csak szokatlan. Ugyebár ahol senkinek sincs fegyvere, ott nem lehet fegyveres konfliktus. Max pofozkodás.

Na abból viszont ismét akadt a szlovák kormánykoalícióban. Ahol viszont van hadügy, csak épp normális vezetője nincs. Aki van, nos ő nemrég a parancs erejét nyilvánította erősebbnek a törvényességgel szemben, mostanság pedig elfelejtette, hogy Szlovákia NATO-tag.

Rövid kitérő: ez a NATO-tagság volt az, amely részben (az EU-ba való belépésünkkel párosítva) garantálja függetlenségünket (fordítom: hogy pl. ne jussunk Ukrajna sorsára). Tehát addig vagyok naiv, amíg a NATO nem helyettesíthető valami békésebb békével – és ez csak sokára lesz lehetséges. Kitérő vége.

De ha már érdekből benne vagyunk, akkor igazat kell adni azoknak, akik szerint legyünk korrekt tagok, tehát teljesítsük kötelességeinket, beleértve a sok lom finanszírozását.

Újabb kitérő: ha már finanszírozunk, akkor ne csak eszközbeszerzést (raktárkisöprést), hanem fejlesztést – mondaná a kevésbé naiv és kevésbé pacifista énem. (Még jó, hogy nincs olyanom.) A tudományos hadfejlesztés hozhatna pénzt is, amelyből nemcsak a hadügyet, hanem a fontosabb dolgokat, azaz az oktatást, tudományt, kultúrát, egészségügyet szintén támogatni kellene, s civil ágazatokban ugyancsak felhasználhatók az eredményei. De ahhoz megint csak oktatási és tudományos fejlesztésekre volna igény (szóval megint igazam van)… Abban viszont én erkölcsi szempontból a haveli politikával értenék egyet, hogy fegyvergyárat működtetni jó üzlet lehet bár, de nem erkölcsös dolog, mert a fegyverekkel előbb utóbb valakit meg fognak ölni. Az pedig csak alibista duma, hogy különben más fegyvergyárosok keresnek az öldöklésen. Ám volt ennek pragmatikus oldala is, azoknak mondom, akik szívesen visszanosztalgiáznák a néhai – megjegyzem, már akkor rettenetesen elavult – csehszlovák fegyvergyártást: biztonsági szempontok miatt igenis el kellett szakadni a szovjet szabványoktól. Sem fegyvert, sem számukra hasznosítható gyárat nem hagyhatunk az orruk előtt. Kitérő vége.

Na, ebben (és persze minden másban) különbözik Havel és a ruszofil Gajdoš. Utóbbi épp lefújja az új vadászgépek beszerzését, hogy minél tovább maradhassanak hadrendben, s mi minél tovább függjünk hadászati / politikai szempontból a Szovjetunió igencsak szovjet típusú, de semiképpen sem demokratikus és semmiképpen sem békés, és semmiképpen sem EU-kompatibilis maradványaitól. (Miközben a közvetlen szomszédunkban van egy általuk megszállt ország, az északon elszakadtak határain pedig épp hadgyakorlatoznak Putyinék!) Sőt, ez a „gumi”niszter addig ment, hogy ő maga kezdeményezett tárgyalásokat a potenciálisan minket veszélyeztető orosz medvével további Migek vásárlásáról – a szintén zsigerből komcsi Fico volt kénytelen rászólni, ugyan már, lenne kedves európai módra és NATO-kompatibilisen fejleszteni a légierőt.

Nos, ha épp nem a minap lettünk volna tanúi egy szűzkurva-menetelős koalíciós válságnak, azt hihetnénk, az SNS és minisztere megbomlott. Így azonban – noha értjük a bizniszt – teljesen biztosak lehetünk benne. Igaz, hogy Szlovákiában nem annyira közismertek a KGBélák, mint délebbre, de azért ilyen fokon dicsekedni elfogadhatatlan és nagyjából az alkotmánnyal konfliktusban álló politikai / hadügyi tevékenységgel… Hogyismongyákcsak jogilag: megérne egy misét. És persze minimum a miniszter menesztését. Szerintem akár jól őrzött négy fal közé, de én nem értek hozzá jogilag… Csakhogy akkor a hadügy látványos tehetetlensége miatt bukna a kormány, ami szintén nem egy nagy kirakat-vaszisztdasz biztonságpolitikai szempontból.  

Mindennek van azonban egy sokkal, de sokkal fontosabb nemzetbiztonsági tanulsága. Dobpergést kérek: ezeknek a kezében van az oktatásügy, wazze!!! Ennél nagyobb veszély (s ebben most tényleg nem vagyok naiv) jelenleg nem fenyegeti Szlovákiát!  Hiszen egy elbutult országot lehet legkönnyebben igába hajtani. Sőt, ahogyan itten, a füleki faluvégen mongyuk mi, kisemberek, megyen a’ magátó’ is…