Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Gajdoš: A védelmi tárca nem utasította el az Egyesült Államok anyagi támogatását

Peter Gajdoš védelmi miniszter (SNS) szerint a Védelmi Minisztérium nem utasította el az Egyesült Államok pénzügyi támogatását, amelyet a szlovák katonai repterek korszerűsítésére ajánlott fel. Gajdoš mindezt a parlamenti védelmi és biztonsági bizottság csütörtöki tárgyalása után mondta el.

Gajdoš: A védelmi tárca nem utasította el az Egyesült Államok anyagi támogatását
Fotó: TASR

„Semmilyen körülmények között nem utasítjuk el az Egyesült Államok pénzügyi felajánlását, míg nem tisztázódnak a szerződés jogi keretének és jóváhagyásának körülményei" – hangsúlyozta Gajdoš, hozzátéve, hogy a szerződést a biztonsági tanácsnak és a kormánynak is jóvá kell hagynia.

A miniszter szerint a szerződéskötés megtárgyalása a Külügyminisztérium hatáskörébe tartozik, amely azonban szerinte még nem fogadta el a védelmi tárca szerződésre vonatkozó megjegyzéseit. Gajdoš szerint emiatt jelentették ki, hogy a Védelmi Minisztérium nem kíván részt venni a további tárgyalásokon, míg nem vitatják meg a megjegyzéseket.

Gajdoš felhívta a figyelmet, hogy két különböző dologról van szó. „Az egyik az Egyesült Államok pénzügyi támogatásának ügye, a másik pedig egy ettől független belső megegyezés, a szerződés jogi kerete, amely nem érinti a pénzügyi támogatás ügyét" – magyarázta. Hozzátette azt is, hogy a megjegyzések nem az SNS megjegyzései, hanem az alkotmány és a nemzetközi jog értelmében megfogalmazott professzionális észrevételek.

Andrej Hrnčiar bizottsági tag (Híd) szerint a katonai repterek szörnyű állapotban vannak, ezért ki kell használni minden alkalmat a rendbehozatalukra. A koalíciós partnerek kommunikációját nem kívánta kommentálni. „Még folyamatban van a dolog. Biztos vagyok benne, hogy miután jövő héten a kormányfő találkozik az érintett miniszterekkel, megoldódik a helyzet" – tette hozzá.

Ľubomír Galko (SaS) szerint a védelmi tárca és az SNS „behúzták a kéziféket". „Elkezdtek hátrálni, mert az egész demokratikusan gondolkodó politikai színtér fellépett ellenük" – mondta. Galko szerint az illetékesek értelmetlenül viselkednek, de örül, hogy az SNS változtatott a kijelentésein. Hozzátette: véleménye szerint a szerződést végül megkötik, és a tárgyalások folytatódni fognak.

Galko többek között azzal érvelt, hogy a múltban már Magyarország is elfogadott egy hasonló egyezményt, és előfordulhat, hogy Szlovákia visszalépésének okán éppen ők kaphatják meg ismét a támogatást. Galko szerint akkor Magyarországnak is voltak megjegyzései, de nekik sikerült megtárgyalniuk azokat.

A Védelmi Minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem.

A döntés a külügyminisztériumot is meglepte, amely hétfőn arról tájékoztatott, hogy a védelmi tárca nem konzultálta meg vele ezt a lépést. Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem ajánlott fel pénzügyi segítséget a szlovák repülőterek felújítására, ezért nem volt mit elutasítani. Hozzátette: Szlovákia nem tervez változtatni a külpolitikai irányultságán.

TASR