Gál: Az alkotmánybíróság nem maradhat bírók nélkül!

Az alkotmánybíró-jelöltek között olyan nevek vannak, akik kétségkívül megfelelően tudnák végezni a munkájukat – jelentette ki Gál Gábor igazságügy-miniszter (Most-Híd), hozzátéve, hogy teljesen egyetértett az államfő szavaival, aki szerint a képviselőknek most nagy a felelősségük.

Gál: Az alkotmánybíróság nem maradhat bírók nélkül!
Fotó: TASR

„Van miből választani, nem engedhetjük, hogy az alkotmánybíróság a szükséges számú bíró nélkül maradjon. Teljes mértékben egyetértek az államfővel, a jövőnk és az alkotmányos jogaink védelme most a képviselők kezében van" – mondta a miniszter.

Gál célja a saját elmondása szerint az volt, hogy felkeltse az emberek érdeklődését az alkotmánybíróság intézménye iránt, amit többek között a jelöltek kiválasztásának módosításával akart elérni. „Kevés választásról beszélt olyan sokat a nyilvánosság és a szakértők, mint a mostani alkotmánybíró-választásról" – tette hozzá Gál.

A képviselők valószínűleg pénteken fogják kiválasztani a 39 induló közül azt a 18 jelöltet, akiket majd ajánlani fognak az államfőnek. Az államfő ebből a 18 jelöltből nevez ki kilencet az alkotmánybírói funkcióba, amelyet ezután 12 évig tölthetnek be.


(TASR)