Gál: Egyre gyakoribbak az antiszemita megnyilvánulások

2018. augusztus 23. - 19:47 | Belföld

Szlovákiában és más európai országokban is egyre gyakoribbak a gyűlöletkeltő, antiszemita megnyilvánulások. Gyorsan terjednek a névtelen, átgondolatlan és könnyelmű kijelentések, ezért szükség van rá, hogy hatékony eszközt találjunk ezek megfékezésére. Ezt Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter jelentette ki Zvi Aviner Vapni, Szlovákia izraeli nagykövetével való találkozója után.

Gál: Egyre gyakoribbak az antiszemita megnyilvánulások
Gál Gábor (Fotó: TASR)

„Annak ellenére, hogy Szlovákiának megfelelő jogrendje van, a névtelen internetes bejegyzések szerzőit - a nyilvános kijelentésekkel szemben - csak minimális esetben sikerül elítélni” – véli Gál. Vapni a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) kezdeményezése miatt találkozott Gállal. Egy olyan nyilatkozat elfogadását javasolta, amely az antiszemitizmus nemzetközi és egységes meghatározását tartalmazza, és amelyet 2016 és 2018 között több ország kormánya is elfogadott, Ausztriát, Romániát, Bulgáriát és Izraelt is beleértve.

„Ha hatékonyan akarunk harcolni, pontosan meg kell határozni az antiszemitizmus fogalmát. Könnyebb a harc, ha pontosan tudjuk, hogy mi ellen harcolunk. És éppen ez a nyilatkozat lehet ebben nagy segítségünkre” – közölte Vapni. Az anyag deklaratív jellegű. Gál ezzel kapcsolatban jelezte, hogy minden erejével azon lesz, hogy ezt a kormány elfogadja. Zvi Aviner Vapni egyúttal hivatalos látogatásra hívta a minisztert Izraelbe. Gál elfogadta a meghívást, melyre ez év végéig fog sor kerülni.

A TASR-t Zuzana Drobová, az Igazságügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatta.

(TASR)