Gál Gábor elvesztette közszereplő jellegét - Az exminiszter nem válaszol arra, hogy ő mutatta-e be a vágfarkasdi "olajmágnást" a vezeklő Makónak

2020. december 23. - 12:58 | Belföld

Úgy tűnik, a Híd egykori politikusa, a harmadik Fico-kormány igazságügyi minisztere elveszítette közszereplő jellegét. Az őt megkereső újságírók kérdéseire már hónapok óta nem hajlandó válaszolni.

Gál Gábor elvesztette közszereplő jellegét - Az exminiszter nem válaszol arra, hogy ő mutatta-e be a vágfarkasdi "olajmágnást" a vezeklő Makónak
Gál Gábor igazságügyi miniszterként a szlovák parlamentben (Fotó: TASR - illusztráció)

Nem csoda, hogy az újságírók rendszeresen lépnek kapcsolatba Gállal, hiszen ő volt az ügyvédje annak a JOPI TRADE-nek, melynek tulajdonosait nemcsak adócsalással, hanem azzal is gyanúsítják, hogy a múltban óriási mennyiségű kenőpénzt juttattak a hatóságoknak annak érdekében, hogy bűncselekményeiket ne vizsgálják ki az illetékes szervek.

A vágfarkasdi "olajos" céget Gál a múltban ügyvédként képviselte, és a JOPI-t illető kérdésekre rendszerint azzal válaszol, hogy nem mondhat semmit, mert köti az ügyvédi titoktartás. Ez még akár igaz is lehet, most azonban még súlyosabb vádak kerültek napvilágra a kétes hírű céggel, és vele kapcsolatban.

Az Aktuality.sk keddi cikke Ľudovít Makó legújabb vallomásával foglalkozik. Makó hosszú évekig vezette a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalát, ám valójában nem a bűnözőket üldözte, hanem hasznot húzott a csalókból. Makó az őszi, "Isten malmai" elnevezésű rendőrségi akció óta együttműködik a rendőrséggel, szabadlábra helyezték, és fokozatosan vallomást tesz azokkal a bűncselekményekkel kapcsolatban, melyek elkövetésében valamilyen módon részt vett.

Legfrissebb vallomásában Ľudovít Makó így beszélt:

"Valamikor 2015 őszén Gál Gábor a galántai irodájában bemutatott Kertész úrnak. Ő áll a JOPI TRADE és a JOPI OIL mögött."

A szóban forgó időszakban Gál ellenzéki parlamenti képviselő volt, majd később igazságügyi miniszter lett. Kertész viszont már akkor minimum kétes megítélésű vállalkozó volt. Makó elmondása szerint Gál mint barátját és mint ügyfelét mutatta be neki Kertészt.

Makó új vallomásában részletesen elmagyarázta, hogyan segítették a hatóságok kenőpénzért cserébe a JOPI és a vágfarkasdiakhoz köthető körök gyanús üzleteit. Például volt, hogy a T.P. Patriot nevű cég Lengyelországból vásárolt üzemanyagot, ami aztán a JOPI telephelyére került. Az üzemanyagot papíron eladták, de az áru sosem hagyta el a raktárat, csak az ÁFÁ-t csalták el belőle, aztán saját maguk adták el az üzemanyagot. Előtte azonban rendszerint "felütötték" a gázolajat más olajokkal és vegyi anyagokkal is, hogy még több pénzt keressenek a szállítmányokon. Egy-egy ilyen nagyobb "üzlet", amiből egy bizonyos időszakban havonta három is történt, egyenként 140-170 ezer eurós kárt okozott az államnak.

Makó szerint előfordult olyan is, hogy amikor a NAKA már meg akarta gyanúsítani a JOPI-t és a hozzá köthető köröket, a hat érintett személyből négyen összesen 200 ezer eurót dobtak össze. A pénzért cserébe azt akarták, hogy ne törjenek rájuk a rendőrök, csak értesítsék őket postai úton az ellenük indított büntetőeljárásról. Ez végül így is történt.

A JOPI-sokkal üzletelő, már említett T.P. Patriot nevű cég mögött valójában František Böhm egykori titkosügynök állt. Ősszel őt is meggyanúsították, de már ő is együttműködik a hatóságokkal. Saját elmondása szerint havonta 15 ezer eurót fizetett legjobb barátjának, a vizsgálati fogságban lévő Norbert Paksinak, aki magas beosztású rendőrként garantálta, hogy ha a hatóság megfigyelést vagy lehallgatást indít az "olajozók" ellen, abból nem lesz baj, vagy az érintettek legalább tudni fognak róla.

Míg Makó nem emlékszik arra, hogy pontosan mennyi pénze származott az olajos ügyek elsimításáért, Böhm szerint a bűnügyi hivatal vezetője három-négy év leforgása alatt legalább egymillió eurónyi kenőpénzt fogadott el Kertésztől.

Gál hallgat

Az Aktuality.sk munkatársai a napvilágra került értesülésekkel kapcsolatban megkeresték Gál Gábort is.

Az újságírók azt kérdezték a volt igazságügyi minisztertől, mi igaz abból, hogy ő mutatta be egymásnak Kertészt és Makót. Az expolitikus azonban nem kívánt válaszolni a kérdésre.

"Ezt már a magánéletem megzavarásának tekintem. Nem vagyok közszereplő"

- válaszolta az Aktuality.sk megkeresésére Gál Gábor, aki már hónapok óta azzal hárítja el a sajtó érdeklődését, hogy nem számít közszereplőnek.

(Aktuality.sk)