Gál Gábor a Fülöp-szigeteki férfi halálesetéről: az emberi faktor mondott csődöt, nem a rendszer

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter szombaton az RTVS műsorában beszélt a Fülöp-szigeteki Henry Acorda halálesetéről.

Gál Gábor a Fülöp-szigeteki férfi halálesetéről: az emberi faktor mondott csődöt, nem a rendszer
Fotó: TASR

„Ez az esemény rontott a társadalom atmoszféráján. Másik oldalról, ha csődöt mond az emberi faktor, még nem azt jelenti, hogy hiba csúszott a rendszerbe. A szlovák jogtörvény nem a legrosszabb. Számtalan ügyészünk van, egyesek szakmailag gyengébbek, egyesek erősebbek. Nem jogszabály-módosításra van szükség, hanem arra, hogy az első helyeken is szakmailag képzett ügyészek legyenek“ – gondolja így Gál, majd hozzátette: éppen ezért létezik a kétlépéses döntéshozatal, hogy a rendszer hiba esetén is működjön.

Grendel Gábor (OĽaNO) ellenzéki képviselő két tanulságot lát az üggyel kapcsolatban. „Az első az, hogy a rendszerben még mindig vannak olyan emberek, akik hanyagul végzik a munkájukat egészen addig, amíg nyilvánosan nyomás alá nem kerülnek. A másik tanulság minden olyan embernek szól, aki úgy gondolja, hogy a dolgokat el lehet simítani. Ha nem robbant volna ki a mediális háború, akkor a támadót nem helyezték volna vizsgálati fogságba“ – gondolja így Grendel.

Az ellenzéki képviselő szerint most a főügyésznél van a labda. „Jaromír Čižnár azt mondta, hogy az ügyész elhanyagolta a munkáját. A nyilvánosság megnyugtatása érdekében jó lenne, ha megmagyarázná, miben is merült ki ez a gondatlanság“ – tette hozzá Grendel.

Mint ismert, a dunaszerdahelyi Juraj H. múlt héten szombat hajnalban a földre lökött egy Fülöp-szigeteki férfit, aki megpróbált megvédeni két zaklatásnak kitett nőt. Miután a férfi a földre esett, a támadó még fejbe is rúgta.

A megtámadt Fülöp-szigeteki férfi csütörtökön a ružinovi (Pozsony) kórházban belehalt a sérüléseibe. A rendőrség röviddel az incidens után elfogta a támadót. Az ügyész először nem látott okot az őrizetbe vételre, és a férfit szabadon engedték, pénteken azonban ismét letartóztatták. Mint kiderült, az ügyész hibázott, amikor szabadon engedte a támadót.

A rendőrség a napokban nyilvánosságra hozta egy térfigyelő kamera videofelvételét, amelyen a támadás és annak következménye is jól látható.

tvnoviny.sk/para