Gál Gábor igazságügy-miniszter, Sólymos László kormányalelnök lehet

Peter Pellegrini a Híd elnökével, Bugár Bélával is leült tárgyalni, aztán jöttek a bejelentések.

Gál Gábor igazságügy-miniszter, Sólymos László kormányalelnök lehet
Bugár Béla és Peter Pellegrini (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További fotókért kattints!

Bugár Béla a tanácskozásukat követő sajtótájékoztatón bejelentette, Gál Gábort, a párt eddigi parlamenti frakcióvezetőjét jelölik az igazságügy-miniszteri posztra, miután Lucia Žitňanská azt már nem vállalta. Közölte azt is, hogy Sólymos László és Érsek Árpád is miniszterek maradnának a Pellegrini vezette kormányban, miközben annyi változás történne, hogy az igazságügyi tárcavezető helyett a környezetvédelmi miniszter, tehát Sólymos lenne egyúttal a kormány alelnöke.

A Híd elnöke meg van róla győződve, hogy a Pellegrini vezette kormánynak meglesz a többsége a parlamentben.

Ennek kapcsán Pellegrini maga is azt mondta, hogy ha esélyt kap rá, akkor az SNS és a Híd elnökének mai nyilatkozata, valamint a Smer-frakció egységessége nyomán minden bizonnyal megkapja a bizalmat a parlamenttől.

Bugár Béla azt is elmondta, hogy az egyik legérzékenyebb kérdés a jövőbeli belügyminiszter személye. Leszögezte, tőle azt várják, hogy előkészítse az országos rendőrkapitány és a belügyminisztériumi felügyelet vezetése megválasztásával kapcsolatos jogszabály-módosítást.

Bugár újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a leendő belügyminiszter hatásköre, mihez kezd Tibor Gašparral.

A Híd elnöke elárulta, beszéltek Pellegrinivel arról is, hogy az új belügyminiszter talán nem is a Smer köreiből kerül majd ki, hanem akár pártfüggetlen is lehet.

A Híd jelöltjeivel kapcsolatban Pellegrini annyit mondott, hogy elfogadja őket. "Gál képviselő urat évek óta ismerem, és úgy gondolom, ő olyan személy, aki méltó módon képviselheti az igazságügy-miniszteri funkciót" - húzta alá.

(parameter)