Gál Gábor javasolja két bírónő funkciójának felfüggesztését!

2020. január 16. - 12:45 | Belföld

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter indítványozta két bírónő ideiglenes felfüggesztését hivatásának gyakorlása alól.

Gál Gábor javasolja két bírónő funkciójának felfüggesztését!
Fotó: TASR

Zuzana Maruniakováról, a Pozsonyi V Járásbíróság bírájáról, illetve Denisa Cvikováról, a Pozsonyi I Járásbíróság bírájáról van szó.

Erről Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Az indoklás szerint mindkét bírónővel kapcsolatban kételyek merültek fel, hogy alkalmasak-e a bírói hivatás betöltésére, ez pedig veszélyezteti a bíróságok megbízhatóságát és rontja a róluk kialakított képet.

Gál Gábor azt mondta, a minisztérium ezzel újabb intézkedést foganatosított olyan személyekkel szemben, akik miatt megrendült a független bíróságokba vetett bizalom. „Bízom benne, hogy ennek köszönhetően is újra erősíteni tudjuk a bizalmat, mert egyes személyek tettei alapján nem lehet megítélni a tisztességes és becsületes bírókat is” - jelentette ki Gál.

Maruniaková és Cviková neve felbukkant Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár és Marian Kočner állítólagos üzenetváltásaiban. Jankovskát azóta szintén felfüggesztették bírói hivatásának gyakorlása alól.

Maruniaková hozott Marian Kočner számára kedvező döntést a Markíza-váltók ügyében egy korábbi tárgyaláson, Cviková is részt vett a döntéshozatalban, annak ellenére, hogy az ügyben nem volt kijelölt bíró.

Maruniaková annak idején második lett a Pozsony V Járásbíróság bírói állásainak betöltésére kiírt pályázaton, ám a miniszter által elrendelt utólagos ellenőrzés során több hiányosságra is fény derült, ezért a tárca tájékoztatása szerint az egész folyamatot ismét megvizsgálja a Bírói Tanács speciális bizottsága.


(TASR)