Gál Gábor kezdeményezi, hogy függesszék fel az őrizetbe vett bírókat

2020. március 11. - 17:01 | Belföld

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter szerdán indítványt terjeszt elő a korrupcióval gyanúsított bírók ideiglenes felfüggesztésére.

Gál Gábor kezdeményezi, hogy függesszék fel az őrizetbe vett bírókat
Fotó: TASR

„Talán azt vártuk, hogy korábban lépések történnek az ügyben, de jobb később, mint soha" - mondta Gál a tizenhárom bíró és más jogászok őrizetbe vételével kapcsolatosan. „Bíróság elé kell állítani azokat, akik benne voltak ebben az ügyben, és meg kell tisztítani az igazságszolgáltatást" - mondta a miniszter. Gál szerint nagy munka lesz a kb. 120 oldalas ügyirat áttanulmányozása.

A gyanúsítottak számát illetően azt mondta, lehet, hogy nem ez a végleges szám. „Hallottam másokról is, akik érintettek lehetnek a bűncselekményekben" - tette hozzá.

A rendőrségi akció során a Pozsony I. Járásbíróság több bíróját őrizetbe vették. Ezzel olyan helyzet alakult ki a bíróságon, ami miatt a miniszternek tárgyalnia kell a Bírói Tanáccsal a bíróság perszonális megerősítéséről. A Bírói Tanács már több bíró kinevezését jóváhagyta, de még várják, hogy az államfő kinevezze őket. Gál fontolóra veszi, hogy ideiglenesen bírót jelöl ki a Pozsony I. Járásbíróságra.

A Legfelsőbb Bíróságon is kevés az ember, október óta nincs elnöke a testületnek, mert az előző elnök hivatali ideje lejárt. Azóta Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság alelnöke helyettesíti. Gál úgy látja, a megoldás az, ami az Alkotmánybíróságon is, hogy ideiglenesen a rangidős bíró irányítsa a taláros testületet. A legközelebbi, sorrendben negyedik választás a Bírói Tanács rendkívüli ülésén, március 30-án lesz.

(TASR)