Gál Gábor megüzente Čaputovának, mihez kezdjen a galántai Dáviddal

2020. február 26. - 12:21 | Belföld

Az igazságügyi minisztérium közölte, Gál Gábor (Híd) miniszter javaslatot tett Zuzana Čaputová államfőnek azzal kapcsolatban, mit léphetne a családját sanyargató apját meggyilkoló galántai Bako Dávid ügyében.

Gál Gábor megüzente Čaputovának, mihez kezdjen a galántai Dáviddal
Bako Dávid (Fotó: Nový Čas)

Gál Gábor szerint kegyelemben kellene részesíteni a gyilkosság idején még csak 17 éves srácot, ugyanakkor próbaidővel. A próbaidő alatt ugyanis megmutathatná, hogy tettét pillanatnyi rendkívüli rövidzárlat okozta.

Dávid és édesanyja éveken át a poklon ment keresztül – a 41 éves családapa, Jozef gyakran ivott, és részegen agresszívan viselkedett. Dávid azon a bizonyos napon, 2017 szeptemberében, miután édesanyját sírni látta, kiment az udvarra, megfogta a nagy kalapácsot, majd visszament a házba, ahol alvó édesapját háromszor fejbe verte vele, majd egy késsel minimálisan 17 alkalommal hátba szúrta.

Az esetet követően a fiatal önként jelentkezett a rendőrségen, a bíróságon pedig beismerte és megbánta tettét. A bíróság első fokon 4 év letöltendőre ítélte, amit a kerületi bíróság 2 évre mérsékelt.

A tragikus esetet követően a család elköltözött a házból, Dávidnak barátnője van és a közös jövőt tervezik. Tanulmányait azonban a büntetés miatt kénytelen lenne megszakítani. Felmerült viszont, hogy Zuzana Čaputová egyéni kegyelemben részesítheti. Első lépésként a köztársasági elnök még az ünnepek előtt kérte a büntetés végrehajtásának felfüggesztését, míg az ügyben érdemi döntést hoz. Így a ma már 19 éves Dávid a családjával és barátnőjével tölthette az ünnepeket.

Kapcsolódó cikk:
"Anyám úgy veszi, hogy miatta odalett a jövőm" - mondta a családot kínzó apját meggyilkoló Dávid

(TASR)