Gál Gábor nem ellenzi a főügyészválasztás módosítását

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter nem ellenzi, hogy bővüljön azoknak a személyeknek és intézményeknek a köre, amelyek főügyészjelölteket javasolhatnak.

Gál Gábor nem ellenzi a főügyészválasztás módosítását
Fotó: Cséfalvay Á. András

„Ez javíthatja az egész megválasztási folyamatot” - jelentette ki Gál a kormány szerdai ülését követően.

Hozzátette, csupán abban kell megegyezni, hogy a minisztérium vagy a parlament alkotmányjogi bizottsága dolgozza-e ki a törvénymódosítást. „Ha a minisztérium dolgozza ki és a kormány terjeszti elő, akkor hosszadalmasabb a folyamat, mert a kormány törvény-előkészítő bizottságának is meg kell vitatnia a javaslatot, utána pedig még tárcaközi egyeztetésre bocsátani. Ugyanakkor így alaposabban kidolgozott javaslat kerülhet a parlament elé, viszont arra is gondolni kell, hogy ne csússzunk ki az időből” - mondta Gál.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a főügyészjelöltek jelölésénél is olyan bővítés legyen, mint az alkotmánybíró-jelöltekénél.

A főügyész-választás módjának megváltoztatását Zuzana Čaputová államfő szorgalmazza. Azt szeretné, hogy ne csak a parlamenti képviselők nevezhessenek jelölteket. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel tartott keddi találkozóján is egyeztetett, szavai szerint Pellegrini támogatja az ötletet. Emellett megegyeztek abban is, hogy rendszeresen fog találkozni a köztársasági elnök és a miniszterelnök.

Čaputová javaslatát Andrej Danko (SNS) házelnök is támogatja.


(TASR)