Gál Gábor sürgeti az alkotmánybírók kiválasztására vonatkozó új szabályozást

Az új alkotmánybírókat már az új szabályozás szerint választhatják ki, melyet Gál Gábor igazságügy-miniszter akar elfogadtatni.

Gál azt szeretné, ha az alkotmánybírók kiválasztására vonatkozó módosító javaslattal már ebben a hónapban foglalkozna a kormány, majd szeptemberben a parlament is napirendre tűzné. Ezt szerdán jelentette ki, miután találkozott Andrej Kiska államfővel.

„Úgy vélem, hogy ha ez nem is akkora lépés, ahogy azt valaki valamikor elképzelte, ha kis lépés is, a mostaninál még mindig jobb állapotot fog teremteni” – mondta Gál.

A javaslat még nem készült el teljesen, a tárcaközi egyeztetés csütörtökön zárul le. A miniszter elismerte, hogy az elnöknek, aki már korábban is bírálta a javaslatot, továbbra is gondja van vele, kifogásolta például a jelöltekre vonatkozó korhatár 40-ről 45 évre emelését.

Gál május végén mutatta be az alkotmánybírók választására vonatkozó új szabályozást, melyben a koalíció már megegyezett. A jelölteket a parlament abszolút többséggel választaná meg, a megválaszthatóság alsó korhatárát 40-ről 45 évre emelnék. Gál már akkor jelezte: azt akarja, hogy a parlament még az új alkotmánybírók megválasztása előtt fogadja el az új szabályozást, akik február közepén váltanák a leköszönő alkotmánybírókat. A 13 alkotmánybíróból összesen kilencet fognak választani, 12 évre. Mivel alkotmánymódosításról van szó, a miniszternek az ellenzék szavazataira is szüksége lesz. Gál elmondása szerint a tárgyalások folytatódnak.

TASR