Gál Gábor újra kérelmezte a volt titkosszolgálati tag kiadatását Szlovákiának

2018. december 7. - 15:55 | Belföld
Gál Gábor újra kérelmezte a volt titkosszolgálati tag kiadatását Szlovákiának
Fotó: TASR/Marko Erd

A TASR-t Zuzana Drobová, az Igazságügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatta.

Ľuboš Kosík a szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori tagjaként részt vett a volt elnök fia, Ifj. Michal Kováč elrablásában. Jelenleg Maliban tartják fogva őt.

„Az igazságügyi miniszter pénteken aláírta a kérvényt Ľuboš Kosík kiadatásáról. Annak ellenére, hogy a mali hatóságok nem nyújtanak hivatalos információt Kosík hollétéről, az igazságügyi minisztérium minden erejével azon van, hogy megoldja a helyzetet"

– folytatta a szóvivő.

Kosík a mali hatóságok tájékoztatása szerint még mindig börtönben van, a szabadon engedéséhez azonban már csak néhány aláírás hiányzik. Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) az információval kapcsolatban november végén elmondta, hogy Mali egy rizikós ország, így nem tudni, hogy az onnan érkező információk mennyire hitelesek.

Kosík feltételezett szabadlábra helyezéséről a Sme napilap számolt be november 14-én, állítólag Kosík megerősítése alapján. Kosík két évet töltött börtönben az után, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene 2,4 millió euró értékű váltóhamisítás miatt. Elmondása szerint meglepte, hogy elengedték. „Kinyitották az ajtót, és azt mondták, hogy vége van" – nyilatkozta a napilapnak Kosík. A további lépéseit nem akarta elárulni.

A rendőrség a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a mali rendőrség megerősítette Milan Lučanský rendőrfőkapitánynak, hogy Kosík még a mali börtönben van.

Kosík már régebb óta azt állítja, hogy hajlandó tanúskodni Michal Kováč volt államfő fiának elrablásáról, illetve más, titkosszolgálati tagokat érintő ügyekben is. Kosíkor eredetileg jogerősen 14 év szabadságvesztésre és 100 000 euró büntetés befizetésére ítélték. Az összeget nem fizette be, ezért a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság november 12-én további négy évvel hosszabbította meg a büntetését. Az ítélet nem jogerős, Kosík védőügyvédje fellebbezett, ezért az üggyel a Legfelsőbb Bíróság fog tovább foglalkozni.

TASR