Gál is magyarázatot vár Trnka szabadlábra helyezésére

2020. január 17. - 21:06 | Belföld

Gál Gábor (Híd) igazságügyi minisztert meglepte, hogy szabadlábra helyezték Dobroslav Trnka volt főügyészt. Azt mondta, a miniszter reméli, a bűnüldöző hatóságok rövid időn belül megmagyarázzák a döntésüket – tájékoztatta a TASR-t Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztériumának szóvivője.

Gál is magyarázatot vár Trnka szabadlábra helyezésére
Fotó: TASR

Gál elmondta, hogy igazságügyi miniszterként nincs ráhatása a bűnüldöző hatóságok - a rendőrség vagy az ügyészség – döntéseire.

„Mindenesetre nagyon meglepődtem, hogy miután a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) tegnap letartóztatta Trnkát, ma a Különleges Ügyészség ügyésze nem értett egyet ezzel, és elrendelte a szabadlábra helyezését" - mondta.

A miniszter nem ismeri a konkrét ügyiratot, elmondása szerint ezért nem is tud következtetéseket levonni. „A rendőrség és az ügyészség közötti ellentmondás ebben a feszültségekkel teli időszakban hatással lehet az igazságügyi tárca megítélésére, és ez nem jön jól akkor, amikor igyekszem helyreállítani az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat" - mondta a miniszter.

Gál szerint a társadalomnak garanciákat akar arra, hogy az igazságszolgáltatás mindenkit utolér.

Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt vette őrizetbe csütörtökön a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Pénteken a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének végzése alapján szabadlábra helyezték.

Trnkával kapcsolatban a volt főügyész és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter közötti beszélgetésről készült felvétel alapján felmerült a Lemikon-ügyben elkövetett gazdasági bűncselekmények gyanúja. Kettejük beszélgetését a Trnka irodájába felszerelt kamera rögzítette. Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés elkövetésével gyanúsították meg tavaly decemberben, amiért nem továbbította a Gorilla-ügy hangfelvételét a nyomozóhatóságoknak.


(TASR)