Gál Tamás elvitte a szlovák színházi Oscart!

2015. szeptember 20. - 23:00 | Kultúra

Kiosztották a DOSKY 2015 színházi díjakat vasárnap este a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban.

Gál Tamás elvitte a szlovák színházi Oscart!
Gál Tamás a díjátadón (Fotó: TASR)

A jubileumi, 20. évfolyamban a legjobb férfi alakításért járó elismerést - első szlovákiai magyarként - Gál Tamás zsebelte be. A színészt a kassai Thália Színház Rükverc című darabjában, Vidra Zsolt megformálásáért jelölték a díjra.

"Sok ember közös munkájának az eredménye, hogy idén engem is jelöltek a díjra. Sokat köszönhetünk Czajlik József rendezőnek és Forgács Miklós dramaturgnak, de a bárki megérdemelte volna ezt az elismerést, akik hozzájárultak Kerékgyártó István Rükverc című darabjának sikerességéhez, hiszen mindenki rengeteget dolgozott rajta" - nyilatkozta még a jelöléskor a Paraméternek Gál Tamás.

A DOSKY 2015 díjazottjai:

Legjobb darab: Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Szlovák Nemzeti Színház)

Legjobb rendezés: Rastislav Ballek (Mojmír II. alebo Súmrak ríše)

Legjobb férfi alakítás: Gál Tamás (Rükverc)

Legjobb női alakítás: Dominika Kavaschová (Mojmír II. alebo Súmrak ríše)

Legjobb kosztüm: Eva Farkašová (Zvedavý sloník, Zsolnai Bábszínház)

A DOSKY színházi díjat a Kortárs Színházszövetség és a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége hirdeti ki minden évben. A szavazáson idén 36 kritikus vett részt.

„Mérhetetlenül boldog vagyok. Egy színművész számára az éltető elem ugyan mindenekelőtt a közönségsiker, amiben szabadúszóként, hála az égnek, hetente részesülhetek, de a szakmai elismerés az, ami megkoronázza a pályát. A szlovák színházi szakma legrangosabb díja egyszersmind elégtételt is jelent nekem, hiszen visszaigazolása annak megfeszített munkának, amit napról napra már több mint egy évtizede végzünk. Köszönet jár mindenért mindenkori társaimnak, nem utolsó sorban életem párjának, gyermekeim anyjának, kitűnő kollégámnak, Kis Szilviának is” – mondta a Paraméternek Gál Tamás a díjosztót követően.

(para)