Gál Tamást jelölték Szlovákia legrangosabb színházi díjára

2015. szeptember 4. - 11:16 | Kultúra

A művészeti díjak átadásának történelmében először fordult elő, hogy magyar színészt jelöltek a DOSKY 2015 színházi elismerés legjobb férfi alakításának díjára.

Gál Tamást jelölték Szlovákia legrangosabb színházi díjára

A DOSKY művészeti díjak 20. évfordulója több újítást is tartogat a színházkedvelő közönségnek, hiszen 19 év után először Nyitra helyett Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban rendezik meg a díjátadó ünnepséget.

Összesen 36 színházi kritikus döntött a művészeti díjak jelöltjeinek listájáról, melyre idén először Gál Tamás is felkerült magyar színművészként a legjobb férfi alakítás kategóriájában. A színészt a kassai Thália Színház Rükverc című darabjában alakított Vidra Zsolt szerepével jelölték.

Már maga a jelölés is hatalmas szakmai elismerésnek számít, melynek kapcsán Gál Tamással beszélgettünk.

„Sok ember közös munkájának az eredménye, hogy idén engem is jelöltek a díjra. Sokat köszönhetünk Czajlik József rendezőnek és Forgács Miklós dramaturgnak, de a bárki megérdemelte volna ezt az elismerést, akik hozzájárultak a Kerékgyártó István Rükverc című darabjának sikerességéhez, hiszen mindenki rengeteget dolgozott rajta” – nyilatkozta a Paraméternek Gál Tamás.

A kassai Thália Színház darabja már több szakmai és közönségsikert is elért, Kisvárdán például közönség-díjat kapott, ezen kívül pedig meghívást kaptak a Divadelná Nitra című nemzetközi fesztiválra, valamint Turócszentmártonba is.

A legjobb férfi alakítás kategóriájában Gál Tamáson kívül Jakub Rybárik, valamint Robert Roth színművészeket jelölték a díjra.

„A kategóriában legesélyesebbnek jó barátomat, Robert Rothot tartom, aki már kétszer részesült az elismerésében, emellett pedig többször is jelölték a díjra. Velem is Robert közölte a hírt, miszerint idén én is felkerültem a jelöltek listájára” – tette hozzá Gál Tamás.

„Fontosnak tartjuk, hogy a Rükverc című darab eljusson a nyugat-szlovákiai színházkedvelő közönséghez is, ezért egy turné keretén belül előadjuk a darabot a Szlovák Nemzeti Színházban, Zselízen, Dunaszerdahelyen és Komáromban is” – hangsúlyozta a színész.

A DOSKY 2015 művészeti díjak átadójára szeptember 20-án kerül sor a Szlovák Nemzeti Színházban.

-para-

Címkék: Gál Tamás, Dosky 2015