A Galántai Honismereti Múzeum kihelyezett kiállítást tart Jókán és Taksonyon

A Galántai Honismereti Múzeum kihelyezett kiállításai jó alkalmat nyújtanak a természeti környezetben való időtöltésre. A rendezőség meghív minden érdeklődőt a Taksonyi Tájházba és a Jókai Vízimalomba szent György napján a kiállítás megtekintésére és egyéb programokra.

Április 24-e a népszokások és hiedelmek szempontjából a tavaszi időszak jelentős napja. A hagyomány szerint ezen a napon hajtották ki először az állatokat a legelőre. Úgy tartották, hogy „szent György napján megnyílik a föld“, a növényeket és az állatokat különleges tulajdonságokkal ruházták fel. Varázsló ereje volt a gyíknak és hitték, hogy a kislány, aki szent György napja előtt megérinti a gyíkot, jól fog tudni varrni. Boszorkányos nap ez, amelyhez a gazdasági állatokat védő sokféle tiltás és parancs kapcsolódott. A boszorkányok e nap hajnalán az idegen réteken harmatot szedtek, hogy elapadjon a tehenek teje. Rontásuk ellen zöld ágakkal, fokhagymával vagy füstöléssel védekeztek. Ismert az időjóslás is, amely szerint, ha szent György előtt megszólaltak a békák, akkor későn fog kitavaszodni.

"Ezt a napot hagyományteremtő céllal jelöltük ki, hogy ezentúl minden év április 24-én ingyenes belépéssel arra ösztönözzük az embereket, hogy látogassák meg a Galántai Honismereti Múzeum által fenntartott kihelyezett kiállításokat, amelyek egyben nemzeti műemlékek" - olvasható a meghívóban.


(PhDr. Danter Izabella)