Galántai járásbeli, egy rejtélyes francia által törvénytelenül restituált telkek is vannak azok között, amiket a NAKA lefoglalt

2022. augusztus 13. - 08:30 | Belföld

A restitúciót röviddel a 2020-as kormányváltás előtt írta alá a Szlovák Földalap akkori vezetése, élén Adriána Šklíbovával és a Híd által jelölt Brunner Borisszal.

Galántai járásbeli, egy rejtélyes francia által törvénytelenül restituált telkek is vannak azok között, amiket a NAKA lefoglalt
Illusztráció - archívum

Mint azt pénteken megírtuk, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) mintegy hárommillió euró értékben foglalt le összesen 73 ingatlant és némi pénzt. Azokról a lukratív földekről van szó, amelyeket 2020-bn restituált egy rejtélyes francia személy, Michel Nemes.

A területeken aztán túladott, a megvásárlóik pedig egy galántai vállalkozó, Toma Ernest és egy nyitrai ügyvéd, Kamil Beresecký lettek. Beresecký Nemes ügyvédje volt a restitúciós eljárás során, míg Toma fia, Toma Peter korábban a Szlovák Földalap felügyelő tanácsában is helyet foglalt, tavaly decemberig pedig a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal földügyi főosztályát vezette, mígnem Michal Deraj elöljáró leváltotta.

A restituált földterületek némelyike a Galántai járásban található:

Az Aktuality.sk szerint a lefoglalt földterületek értéke jóval magasabb lehet, mint amit a NAKA közölt, mivel a telkek logisztikai parkok és ingatlanfejlesztési területek közelében vannak.

A portál jól értesült forrása szerint a Szlovák Földalap jelenlegi vezetése törvénytelennek, ezáltal semmisnek tekinti a restitúciót, miután a restituens az eredeti restitúciót érintő Nyitrai járáson is igényelt vissza földterületeket. Ilyen esetekben a restituens nem tarthat igényt olyan földterületekre, amelyeket más is igényelt. A Nemes által restituált földek többsége esetében ez a helyzet érvényes.

Az RTVS Reportéri c. adásának nyomozása szerint a restitúció jóváhagyása mögött Pethő Tibor, a Szlovák Földalap Nagyszombat megyei regionális igazgatója állhatott. Pethő már nem dolgozik a földalapnál, és a műsornak nyilatkozva tagadta, hogy köze lenne bármilyen törvénytelen dologhoz.

A restitúciós szerződésen szerepelt Adriana Šklíbová, a földalap akkori igazgatója, valamint helyettese, Brunner Boris aláírása. Šklíbovát a NAKA tavaly letartóztatta a földalapnál zajló kétes ügyletekkel kapcsolatban. Brunner neve pedig Gál Gábor közelmúltban történt meggyanúsítása kapcsán merült fel. Brunner a Híd jelöltje volt, és a rendőrség szerint az volt a feladata Gál ügyében, hogy blokkoljon bizonyos földekhez kapcsolódó intézkedéseket, mégpedig azért, mert egy Gálhoz közeli cég, a Carrot SK nem jutott bizonyos földekhez a Csallóközben.

(Aktuality.sk)