A galántai kórház szülészetén kibővítik a szolgáltatások körét

2019. január 14. - 20:07 | Régió

A Svet zdravia egészségügyi hálózathoz tartozó galántai kórház szülészetén 2019-ben azt tervezik, hogy kibővítik a szolgáltatások körét.

Jana Fedáková, a hálózat munkatársa elmondta: hozzáférhetőbbé akarják tenni az epidurális érzéstelenítést, növelni akarják az átlagon felüli szobák számát, ezen kívül pedig alkalmazni szeretnének egy magasan képzett szoptatási tanácsadót, valamint egy erre a területre szakosodott orvost is.

A szülészetet három éve újították fel. Az osztályon három szülőszoba található, ezek közül kettő átlagon felüli berendezéssel, például új szülőággyal rendelkezik. A szülő nők alternatív testhelyzetben is szülhetnek, a kórházi személyzet pedig relaxációs zenét, illetve aromaterápiát biztosít a szülés idejére, a kismamák továbbá fitneszlabda vagy hidromasszázs segítségével is enyhíthetik a fájdalmukat. A szülészeti osztály lehetővé teszi, hogy a szülők kikölcsönözzék és hazavigyék a babáknak szánt légzésmonitort.

A leendő szülők szülésre felkészítő tanfolyamon is részt vehetnek. Tavaly összesen 92 kismama látogatta a kurzust. A kórházi személyzet ezen kívül segít megtervezni, hogyan folyjon le a szülés, a kórházba való felvételtől kezdve az újszülöttről való gondoskodásig. Tavaly negyvenketten éltek az individuális szülési terv elkészítésének lehetőségével.

2016-ban a galántai kórházban 1021, 2017-ben 1280, tavaly pedig 1214 szülést vezettek le. 2018-ban 623 fiú és 602 lány született a kórházban, 11 anyuka ikreket vitt haza a szülészetről.

TASR