A galántai Samsungban dolgozhatnak tovább a vedrődi üzem alkalmazottai

Hasonló fizetési feltételek mellett a galántai üzemben helyezkedhetnek el a Samsung vedrődi gyárának alkalmazottai.

A vállalat tíz év után jelentette be, hogy felszámolja a vedrődi (Voderady) üzemét – a gyár alapkövét 2007 áprilisában rakták le, néhány hónappal később pedig már meg is kezdhették a gyártást.

A Nagyszombathoz közeli gyárban dolgozóknak lehetőségük nyílik, hogy a galántai üzemben helyezkedhessenek el, hasonló fizetési feltételek mellett. A Samsung két gyárának összevonásával elsősorban a gyártást kívánják hatékonyabbá tenni. „Az alkalmazottak megfelelő mértékű támogatást kapnak majd” – jelentette ki Ján Nemešík, a Samsung Electronics Slovakia egyik menedzsere.

A TASR értesülései szerint a tavaszi hónapokban kezdődhet meg a költözés, a fő munkálatokat pedig júniusban, vagy júliusban végezhetik el. A galántai üzembe a gyártósorok egy részét helyezhetik át, amelyeken megközelítőleg 500 ember dolgozna.

A vedrődi gyár évente 63 millió eurós forgalmat bonyolít le, itt monitorok készülnek, melyeket a galántai csarnokban kompletizálnak. Becslések szerint évente mintegy hétezer berendezést gyártanak le itt.

Azzal indokolták az üzem bezárását, hogy az alkalmazottak fizetésemelést követeltek. A vállalat szerint veszteséges lenne számukra a béremelés, az alkalmazottak távozása miatt pedig munkaerőhiányban szenvednek.

Pavol Augustín, Vedrőd polgármesterének nyilatkozata szerint az üzem bezárása semmilyen hatással nem lesz a községre. A gyár munkásai nincsenek elszállásolva a községben, valamint semmilyen kötelezettségeik nincsenek a feleknek egymással szemben. A polgármester elmondása szerint ő is a médiából értesült az üzem bezárásáról, senki sem folytatott velük hivatalos tárgyalást.

TASR/para