Galántán is kaszált a hatóságok feltételezett csókosa, már a belügyminiszter is foglalkozik az üggyel

2020. július 13. - 10:39 | Belföld

Kifizetetlen számlák, rendőrségi vizsgálódás, bírósági perek - ilyen nüanszok is jellemzik az Aktuality hírportál szerint azt az építkezési projektet, amelyben egy ellentmondásos árvai "vállalkozó", Ľuboš Hlavatíkhoz köthető cégek is részt vesznek.

Galántán is kaszált a hatóságok feltételezett csókosa, már a belügyminiszter is foglalkozik az üggyel
(vendo-park.com)

Legutóbb a galántai Vendo Park nevezetű bevásárlóközpont kapcsán kezdtek beszélni arról, hogy valami nagyon nincs rendjén. Az egyik szlovák cég jelezte a portál szerkesztőségének, hogy az említett befektetés során pénz nélkül maradt. Hlavatík egy csomó cég képviselőjeként számos projektnél felbukkant, és általában ugyanaz a forgatókönyv ismétlődött meg. Az alsókubini (Dolný Kubín) származású férfi egy cégláncolatot hozott össze, aminek az utolsó "láncszemei" egy másik cégtől rendeltek meg építkezési munkákat. És ahogy az lenni szokott, ezeket aztán gyakran nem fizették ki. A fizetéssel adós cégeket közben átírták más személyekre, akár külföldiekre is, nagy valószínűséggel strómanokra, azaz "fehér lovakra".

Ebben a konkrét galántai beruházásban az a fura, hogy most maga Hlavatík is azt sérelmezi, hogy nem fizették ki őt. Egy cseh lapnak nyilatkozva azt állítja, hogy a megbízó befektető a ludas az egészben. A düsseldorfi Trei Real Estate ingatlanfejlesztő társaság ezt a vádat határozottan tagadja.

A Vendo Parkot 2014-ben kezdték építeni, azóta húzódik ez az egész ügy, mert az alvállalkozók már akkor kezdték jelezni, hogy a számlák rendezetlenek. Az egyik nyitrai cégnek, a Stajamnak 10 ezer eurója ragadt be. "Amikor felhívtam Hlavatíkot, akkor letorkolt, hogy milyen jogon hívogatom a pénz miatt" - idézte fel az esetet az említett cég képviselője.

Az ügyben a rendőrség már régóta nyomoz és a bíróság elé került a kérdés. De nem csupán ez, hanem sok hasonló - Hlavatíkhoz köthető - ügylettel is foglalkozniuk kellett a hatóságoknak, azonban eddig nem történt előrelépés. Az Aktualitynak több, egymástól független forrás is állítja, hogy a Hlavatík Pozsonyban bejegyzett cégeinek dolgai felett az illetékes ligetfalui rendőrök szemet hunynak. Ez a hozzáállás már olyan méreteket öltött, hogy maga a belügyminiszter, Roman Mikulec is érdeklődni kezdett a kialakult helyzet iránt.

(aktuality.sk)