Galko nem mond le

2018. február 14. - 20:24 | Belföld

Ľubomír Galko (SaS) nem mond le a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBÚ) ellenőrző parlamenti bizottság elnöki posztjáról. Ezt a volt védelmi miniszter azután jelentette ki, hogy a koalíció szerdán elhalasztotta a Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) való állítólagos visszaéléséről szóló parlamenti vitát és egyben lemondásra szólította fel őt.

Galko nem mond le
Ľubomír Galko (Fotó: TASR)

„Ez a felszólítás nevetséges. Eszemben sincs lemondani, a munkámat lelkiismeretesen végzem” – jelentette ki Galko, aki ugyanakkor hozzátette: a jelenlegi egészségi állapotára tekintettel a bizottsági elnöki pozíció most sokadrangú számára.

Szlovákia számára fontosak, hanem azokkal, amelyek árthatnak a politikai ellenfelüknek. Aztán ha rájönnek, hogy az egész ellenük fordulhat, visszakoznak” – jelentette ki Galko, hangsúlyozva, hogy ő készen állt a vitára.

A koalíció továbbra is ragaszkodik Galko távozásához a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBÚ) ellenőrző parlamenti bizottság éléről. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: ha Galko önként lemond, nem kell sort keríteni a parlamenti vitára sem. „Amíg a bizottság elnöke lesz, a koalíciós képviselők nem fognak bejárni az ülésekre és a bizottság működésképtelen lesz” – tette hozzá.

Bugár egyben emlékeztetett: a sajtóban megjelent információk szerint Galko minisztersége alatt azért hallgatta le a katonai hírszerzés az embereket, hogy megtudja, hogyan vélekednek az SaS-ről. „Ez katasztrófa” – fogalmazott a pártelnök.

Tibor Bernaťák (SNS) elmondta: még nem döntötték el, hogy ha Galko nem távozik önként, a koalíció leváltja-e őt.

A koalíció a szerdára tervezett parlamenti vita elhalasztását Galko egészségi állapotával magyarázta. A Nový Čas információi szerint a szerdán 50. születésnapját ünneplő exminiszter rákos. Bugár úgy véli: az ellenzék hiénizmussal vádolta volna a koalíciót, ha a nyilvánosságra került információ ellenére megtartják a vitát. Állítása szerint amikor indítványozták a vitát, még nem tudtak az exminiszter betegségéről, arról csak ma értesültek a sajtóból. Galkónak jó egészséget kívánt a Most-Híd elnöke, hozzátéve: „erre van most leginkább szüksége.”

(TASR)

Címkék: Ľubomír Galko