„Garantálom, hogy nem fog többé írni“ – nyilvánosságra hozták Kočner és Ján Kuciak telefonbeszélgetésének leiratát

2018. április 8. - 22:30 | Belföld

A NAKA (Nemzeti Bűnüldözői Ügynökség) szerint továbbra sem indokolt Marián Kočner őrizetbe vétele Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban. Holott a kétes hírű vállalkozó korábban megfegyegette az újságírót, a telefonbeszélgetést leiratát pedig nyilvánosságra hozták.

„Garantálom, hogy nem fog többé írni“ – nyilvánosságra hozták Kočner és Ján Kuciak telefonbeszélgetésének leiratát
Fotó: aktuality.sk

„Garantálom, hogy nem fog többé írni“ – vágta oda Kočner a februárban meggyilkolt újságírónak még tavaly szeptemberben.

Ján Kuciak befejezetlen munkáját azóta egy nemzetközi nyomozócsoport folytatja. A projektbe bekapcsolódott az Aktuality.sk (ahol Kuciak is dolgozott), a Sme, a DenníkN, a Nový Čas, a Hospodárske noviny, a Postoj napilap, a Trend hetilap, a Markíza televízió, a Joj televízió, az Aliancia Fair-play, a cseh közszolgálati rádió, a svájci Blick, a lengyel Onet és a német Die Welt.

Kuciak írásaiban gyakran foglalkozott Marián Kočnerrel, akinek a neve a maffiakörökben is feltűnt. A vállalkozó azután fenyegette meg Kuciakot, miután arról írt, hogy eladta a Bonaparte luxuskomplexumban található lakását a Prvá stavebná sporiteľňa menedzserének, Erich Feixnek.

A fenyegetés akkor történt, amikor Kuciak megszólította Kočnert, hogy az ingatlaneladása összefügg-e azzal, hogy a rendőrség széleskörű nyomozást indított ellene. Azt mondta, különös figyelmet szentel Kuciak családjának, anyjának, apjának, testvéreinek, és keresni fogja a lehetőséget, hogy besározza őket. Emellett tenni fog róla, hogy többé ne írhasson.

A 2017. szeptember 5-én elhangzott telefonbeszélgetést Ján Kuciak rögzítette. Ezt követően feljelentette Kočnert a fenyegetés miatt, a rendőrség azonban elutasította a bejelentést anélkül, hogy őt vagy Kočnert kihallgatták volna.

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én a nagymácsédi családi házukban gyilkolták meg.

A gyilkosságot követően Jaromír Čižnár főügyész elrendelte az ügy újbóli megnyitását és Kočner kihallgatását. A NAKA azonban ezúttal is elutasította a feljelentést.

„Nem indokolt a büntetőeljárás“ – jelentette ki bűnüldöző ügynökség nyomozója, Juraj Bago.

Kuciak először egy e-mailt küldött Kočnernek, amelyben a lakásvásárlása felől érdeklődött. A vállalkozó küldött egy válaszlevelet, majd nem sokkal később felhívta telefonon.

Az alábbiakban a Ján Kuciak és Marián Kočner közt, 2017. szeptember 5-én elhangzott beszélgetés leiratát közöljük teljes terjedelmében - az Aktuality.sk napilap nyomán:

Kočner: Jó napot, írtam az email címére.

Kuciak: Igen, láttam.

Kočner: Még egyszer nyomatékosítom, úgy hozza nyilvánosságra a válaszaimat, ahogy mondtam. Mert ha nem, akkor nem kívánom, hogy egyáltalán megjelentesse őket. Még egy dologot szeretnék öntől megkérdezni.

Kuciak: Igen?

Kočner: Megmagyarázná nekem, hogy miért érdekli önt ennyire a személyem? Fizeti önt valaki ezért?

Kuciak: Senki.

Kočner: Senki sem fizet magának? Halljuk egymást? Haló?

A beszélgetés egy pillanatra megszakadt.

Kočner: Még egyszer megkérdem: senki sem fizet önnek ezért, vagy senki sem bízta meg?

Kuciak: Senki sem fizet nekem ezért, és senki sem...

Kočner: (nem érteni)

Kuciak: Ön kérdezte, hát válaszoltam.

Kočner: A maga tevékenysége a személyemet illetően rendkívül agresszív. Kérdem én magától, mi köze hozzá, hogy én eladok vagy veszek valamit? Most én beszélek, úgyhogy maradjon csöndben!

Kuciak: Kérdezzen.

Kočner: Mi köze hozzá, mi? Mi köze az én vállalkozásomhoz? Úgy érzi, hogy ez össztársadalmi jelentőségű ügy, amely érdekelné a maguk olvasóit? Hogy Kočner eladott-e valamilyen lakást, vagy sem?

Kuciak: Igen, lehetséges...

Kočner: (nem érteni)

Kuciak: Ön kérdezi, választ szeretne?

Kočner: Igen.

Kuciak: Lehet, hogy össztársadalmi jelentőségű ügy, egyelőre sajnos nem tudom...

Kočner: Milyen okból?

Kuciak: Azokból a kétségekből kifolyólag, amelyek az ön vállakozását övezik.

Kočner: Várjon Kuciak úr, milyen kétségei vannak az én vállalkozásommal kapcsolatban?

Kuciak: Hát abból kifolyólag, hogy gazdasági bűncselekménnyel vádolják. Konkrétan erre gondolok, hogy idegen vagyon kezelését érint.

Kočner: Idegen vagyon kezelése. Tudja, hogy engem mivel és miért vádolnak? Úgy gondolja, hogy egy lakás eladása az engem ért vádakkal kapcsolatos?

Kuciak: Lehet, hogy kapcsolatos, de nem biztos. Nem tudom.

Kočner: Lehet, hogy kapcsolatos, de nem az.

Kuciak: Ezt ön állítja.

Kočner: Kuciak úr, mondok én magának valamit. Elkezdek áskálódni ön ellen, az édesanyja, az édesapja, a testvérei ellen. Mindenki ellen elkezdek áskálódni, és olyan információkat hozok nyilvánosságra magáról, amilyet találok, Kuciak úr. Maga lesz az első, előnyben részesítem önt Tódová hölggyel szemben. Mert maga többletmunkát végez, és én meg vagyok róla győződve, hogy magát valaki felbérelte, hogy magát valaki ezért fizeti. Ezt most nem tudom bizonyítani.

Kuciak: Mert ez nem igaz.

Kočner: De ön is látja, hogy amit maga ír, az szintén nem igaz, és hazugságokat ír. Ha egyszer leülne velem, és összeszednék minden olyan ügyet, amelybe belevágtam, akkor megmutatnám magának, hogy miben hazudott. Tudja, miért hazudik?

Kuciak: Miért?

Kočner: Mert maga hülye, és rosszul kapcsolja össze a szálakat. De az a lényeg, hogy magát valaki írányítja. Én tudom, hogy magát ki irányítja, és tudom ki eteti magát információkkal, de egy dolgot tudatosítania kell Kuciak úr: egyoldalú információkkal van ellátva olyan emberektől, akik bűncselekményeket követnek el, és én igyekszem megakadályozni a bűncselekmények elkövetését.

Kuciak: Nem tudom, pontosan mire gondol.

Kočner: Én nagyon jól tudom, hogy kire gondolok. Én tudom, hogy kivel kommunikál és ki látja el magát információval. Nem estem fejre.

Kuciak: Újságíró vagyok, bárkivel kommunikálhattam. De sosem mástól érkezett az első késztetés.

Kočner: Kuciak úr, maga nem újságíró. Maga egy kis firkász, aki megrendelésre dolgozik. Maga nagyon messze van az újságíróktól. Szlovákiában nagyon kevés újságíró van, de maga biztosan nem tartozik közéjük, Kuciak úr. Lehet, hogy egyszer majd oda fog tartozni, de egyelőre nem. Jelenleg maga egy senki, aki megrendelésre ír. Még egyszer, nem tudom megmondani, hogy magának ezért fizet-e valaki. A munkaadója biztosan fizet magának, azt azonban nem tudom bizonyítani, hogy más is áll-e mögötte.

De ha sikerül bebizonyítanom, Kuciak úr, akkor garantálom magának, hogy többet nem fog írni, ugyanis pellengérre fogom állítani. Majd, ha lesz rá bizonyítékom, most még nincs. De higgye el, hogy mindent meg fogok tenni, hogy megszerezzem őket, ha léteznek. Hogy megmutassam Szlovákiának, ki engedheti meg magának, hogy bemocskoljon másokat, hogy hiteles információi legyenek. Magának nincsenek hiteles adatai.

Kuciak: Hozzászólhatok én is, vagy csak hallgassak?

Kočner: Hozzászólhat.

Kuciak: Minden, amit írtam – érinti-e önt, vagy sem – nyilvánosan hozzáférhető forrásokból származik. Mindent feltüntettem, gyakran meg is jelentettem őket. Úgy gondolom, hogy ebben semmi rossz nincs. Minden téma ügyében logikusan kommunikálok az emberekkel, akiket érint. Tehát, amikor önről írtam, a Technopolhoz kapcsolható emberekkel kommunikáltam.

Kočner: Várjon, Kuciak úr, mi közöm van a Technopolhoz? Meg tudja ezt magyarázni? Meg tudja mondani, hogy mi közöm van a Technopol-ügyhöz? Konkrétan mondja meg, hogy mi.

Kuciak: Pávková hölgytől szerzett házat, ez az egyik dolog. A másik dolog a nyilatkozatok.

Kočner: Várjon csak, nem, nem szereztem, vásároltam házat Pávkovától. De mi köze ennek a Technopol-ügyhöz?

Kuciak: Hát, Pávková hölgyet hűtlen kezeléssel vádolták.

Kočner: Még egyszer. Házat vásároltam, amelyet az interneten árultak. Benne volt a kínálatban, mi ezen olyan rossz, hol van ebben a bűncselekmény?

Kuciak: Nem ez az egyetlen dolog.

Kočner: És még? Mi közöm a Technopol-ügyhöz azt leszámítva, hogy vásároltam egy házat?

Kuciak: Az ügyhöz kapcsolható összes személy az ön ismerőse, a hitelért pedig a Midas Investment vállalat felel, amely szintén feltűnik az önhöz kapcsolható ügyekben.

Kočner: Ki felel a hitelért?

Kuciak: A Midas Investment vállalat.

Kočner: Honnan veszi ezt a marhaságot?

Kuciak: Benne van a zálogjog központi nyilvántartásában.

Kočner: Aha, igen, szóval a Midas Investment felel a hitelért, ugye? És nekem mi közöm a Midas Investmenthez?

Kuciak: Feltűnt több olyan ügyben, amely önhöz köthető, amelyekről azt állítja, hogy semmi köze hozzájuk. Például a Welten-ügyben. Nem szeretném, hogy az összetűzésünk személyes legyen, az ön vállalkozásáról írtam.

Kočner: Nem, nem, Kuciak úr. Maga nagyon személyes, maga egy rossz ember, akit valaki megbízott, és higgye el, hogy kiderítem, ki az.

Kuciak: Nincs igaza.

Kočner: Igazam van, igazam van, igazam van. Ahogy magának nincs igaza semmiben, épp úgy tudja, hogy igazam van.

Abban azonban biztos lehet, különleges figyelmet fogok önnek szentelni.

Kuciak: Ez fenyegetés?

Kočner: Miért? Ezt nyugodtam mondom magának. Különleges figyelmet fogok szentelni a személyének, az édesanyjának, az édesapjának és a testvéreinek.

Kuciak: Tudja, hogy ki rángatja ilyen ügyekbe a családot?

Kočner: Ugyan, menjen a fenébe a véleményével együtt, kérem szépen! Maga szintén belerángatja ezekbe az ügyekbe a családomat, és nem is tud róla. De mondok én magának valamit.

Kuciak: Nem szándékosan csinálom.

Kočner: Amint találok valamilyen piszkos ügyet, valamilyen tapintatlanságot, a maga családját illetően, még egyszer, valamilyen piszkos ügyet, tapintatlanságot, bűncselekményt a családjával kapcsolatban, mindenkinek van valami a füle mögött, legyen biztos benne, nyilvánosságra fogom hozni, ahogy maga is tette. De úgyszintén bizonyítékokkal, azok nélkül nem.

Csakis bizonyítékokkal, szóval keresgélni fogok, Kuciak úr. Maga lesz az első, aki meg fog jelenni a honlapomon. Mint első újságírónak, tiszteletbeli helyet biztosítok önnek. Ha ön rendes és becsületes, akkor nem lesz ott, de én ezt nem így gondolom.

Kuciak: Remélem, hogy nem leszek ott.

Kočner: Viszont látásra. Higgye el, hogy ott lesz.


(aktuality.sk)