Gašpar az olasz hatóságokat hibáztatja, szerinte nem is figyelmeztették Szlovákiát a calabriai maffia jelenlétére

2018. március 3. - 08:58 | Belföld

Tibor Gašpar rendőrfőnök tagadja azokat az állításokat, miszerint az olasz ügyészség már 2014-ben figyelmeztette a szlovákiai rendőrséget a calabriai 'Ndrangheta szervezett nemzetközi bűnözői csoportra.

Gašpar az olasz hatóságokat hibáztatja, szerinte nem is figyelmeztették Szlovákiát a calabriai maffia jelenlétére
Fotó: TASR

„Az én információim szerint ez nem igaz“ – jelentette ki Gašpar egy videóban, amit a rendőrség közösségi oldalán tettek közzé. Elmondása szerint a Főügyészség nem rendelkezik semmilyen szolgáltatott információval ezzel kapcsolatban.

„Előfordult már, hogy néhány nemzetközi rendőrségi ügy során együttműködtünk az olasz hatóságokkal, ám ezeket rendre mi kezdeményeztük“ – nyomatékosította Gašpar, majd hozzátette, hogy éppen az olasz hatóságok voltak azok, amelyek egyes szlovákiai kérelmeket nagyon lassan és nem részletesen dolgoztak fel.

Ezt az a tény is alátámasztani kívánja, miszerint 2014 februárjában egy nyomozó sürgős információkat kért egyes személyekről (köztük Diego R.-ről is) az olasz féltől, de csak 2015 októberében érkezett válasz.

„A válasz rendkívül egyszerű volt. Sőt, az egyik személyről, akit őrizetbe vettünk, azt állították, hogy az adatbázisukban semmilyen információval nem rendelkeznek“ – tette hozzá Gašpar, aki szerint vagy valóban nem rendelkeztek azokkal az információkkal, vagy rendelkeztek vele, de nem adták át Szlovákiának.

Az ANSA hírügynökség csütörtökön arról tájékoztatott, hogy az olasz hatóságok már korábban figyelmeztették a szlovák és a nemzetközi rendőrségi szerveket a maffiacsoport jelenlétére. Franco Roberti olasz ügyész pénteken azt nyilatkozta az AP-nek, hogy figyelmeztették a pozsonyi szerveket, de nem vették őket figyelembe.

TASR/para