Gašpar azzal védekezik, hogy az olaszok nem szóltak előre, de elárulta magát

Az olasz fél egyetlen egyszer sem tájékoztatott minket proaktív jelleggel azokról a személyekről, akiket a kelet-szlovákiai olasz maffia tagjaiként emlegetnek – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány arra a múlt héten megjelent információra reagálva, hogy az olasz hatóságok korábban figyelmeztették a szlovák rendőrséget és a nemzetközi szerveket arra, hogy egy gyanús calabriai csoport tevékenykedik Szlovákiában.

Gašpar azzal védekezik, hogy az olaszok nem szóltak előre, de elárulta magát
Fotó: TASR

Gašpar szerint az olasz ügyészségtől nem érkezett figyelmeztetés proaktív jelleggel, ellenkezőleg, a szlovák rendőrség volt az, amely Olaszországhoz fordult információkért, melyeket aztán kiértékelt és feldolgozott. A rendőrfőkapitány hozzátette: egy római attasén keresztül léptek kapcsolatba az ottani maffiaellenes egységgel (DIA).

Nyolc konkrét személyről kértek információkat, amire azt a választ kapták, hogy Antonino V.-t egy elfogatóparancs alapján 2003 szeptemberében őrizetbe vették az egyik olaszországi repülőtéren, miután Szlovákia kiadta őt.

Ezt követően a szlovák rendőrség konkrét ténymegállapításokat és egy kérvényt küldött az olasz félnek, melyet az attasé a DIA-nak továbbított. A jelenlegi attasé most próbálja kideríteni, küldtek-e választ, és ha igen, kinek.

Foglaljuk csak össze: Tehát a szlovák rendőrség valamilyen gyanú alapján kiadta Antonino V.-t az olaszoknak 2003-ban, de most vakarják a fejüket, hogy miért? Ténymegállapításaik voltak az olaszokról, de azt kutatják, válaszoltak-e?

Gašpar hangsúlyozta: a rendőrség tevékenyen járt el az ügyben, amelynek az egyik eredménye, hogy eljárás indult Diego R. és két, kelet-szlovákiai adóhivatali alkalmazott ellen.

A rendőrfőkapitány hozzátette: a rendőrség ebben a pillanatban az ügyészséggel együttműködve több mint 70 ügyiratot vizsgál át az említett személyekkel összefüggésben. Diego R. neve például 2002 óta 45 üggyel kapcsolatban merült fel. Húsz adóval kapcsolatos bűncselekmény esetében érvényesült a tevékeny megbánás elve. Több ügyben azonban eljárás indult ellene és két esetben indítványozták a vádemelést is.

(TASR)