Gašpar Bödörrel együtt befolyásolhatta a nyomozást, hogy Ficót és a Smert védjék

2021. július 6. - 13:40 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének korábbi főnöke, Bernard Slobodník vallomásában elmesélte, hogyan hívta fel kétszer is a korábbi országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar és a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör – írja az Aktuality.sk.

Gašpar Bödörrel együtt befolyásolhatta a nyomozást, hogy Ficót és a Smert védjék
Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

Gašparnak és Bödörnek nem tetszett, hogy a Slobodníkhoz tartozó rendőrök őrizetbe akarták venni az adócsaló Ladislav Bašternák embereit, akinek lakókomplexumában a korábbi miniszterelnök, Robert Fico is élt, és aki közel állt a Smerhez.

Ekkor Slobodník szerint Gašpar felhívta őt, hogy azonnal jelenjen meg a Transpetrol épületének hatodik emeletén. Itt találkoztak rendszeresen a Bödör-kommandó tagjai.

„A hatodik emeleten Gašpar és Bödör várt, utóbbi nagyon hangosan, dühösen telefonált valakivel. Miután letette a telefont, leültünk és Gašpar úr kérdéseket tett fel nekem azzal kapcsolatban, hogy kiket fogunk reggel előállítani, mi akar ez lenni és mi a jelentősége, őt miért nem tájékoztatta erről senki, ha egyszer Bašternákról van szó” – idézte Slobodník vallomását a lap.

A találkozó után Slobodník felhívta Marián Kučerka nyomozót és közölte vele, hogy mit akarnak tőle, ő pedig azt válaszolta neki, hogy „az ügyben már megtörtént a felosztás, a fiúk már otthon vannak és csak reggel jönnek be”. Kučerkát szintén korrupcióval gyanúsítják.

Egy óra múlva Gašpar ismét felhívta Slobodníkot azzal, hogy megint jelenjen meg a Transpetrol hatodik emeletén.

Miután megérkezett, Bödörrel együtt megkérdezték tőle, tisztában van-e azzal, hogy ezek az emberek Bašternákkal együtt közel állnak több befolyásos emberhez, Fico Basternák lakását bérli, az ügyet pedig megint meglovagolja majd a média, és Fico valamint a Smer ellen fordítják.

Slobodník erre azt felelte, hogy a rendőrök már rég otthon vannak, tehát az akciót nem lehet leállítani. Állítja, kiabálva azt mondták neki, hogy a pozícióba helyezése életük hibája volt.

Miután távozott, Slobodník ismét felhívta Kučerkát, aki közölte vele, hogy sikerült elintéznie az ügyet, „a fiúkat pedig sikerült visszahívnia azzal, hogy az érintettek csak behívót kapnak, nem kell őket előállítani”.

Az egykori NAKA-főnök vallomásából nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan mikor vették őrizetbe Bašternák embereit és pontosan mit akadályozott meg Gašpar és Bödör.


(Aktuality.sk)