Gašpar a jelenlegi rendőrfőnökre, Lučanskýra hárítaná a felelősséget Vadaláékkal kapcsolatban

2019. június 6. - 14:13 | Belföld

A korábbi rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar azt állítja, hogy az olasz maffiaellenes szervezet (DIA) Antonino Vadalával kapcsolatos információinak helytelen kiértékeléséért utódja, Milan Lučanský, valamint a korábbi rendőrfőkapitány-helyettes, Jaroslav Málik a felelős.

Gašpar a jelenlegi rendőrfőnökre, Lučanskýra hárítaná a felelősséget Vadaláékkal kapcsolatban
Milan Lučanský (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Amennyiben hibáztak vagy valamit nem intéztek el, legyen felelősségre vonás, ezzel nincs problémám” – reagált Gašpar a SME érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a szlovák rendőrség már 2013 augusztusában tudott róla, hogy Antonino Vadala egy bűnszervezeti sejtet hozott létre Szlovákiában.

Gašpar, aki 2013-ban a rendőr-főkapitányság élén állt, azt állítja, hogy az információt tartalmazó levelek a bűnügyi hírszerzés hatáskörébe tartoztak, amelyet akkor Málik vezetett, az ő felettese pedig Lučanský volt.

Hiába mutatta meg a vizsgálat eredménye, hogy a Tibor Gašpar vezette rendőrség tudott Vadala maffiakapcsolatairól, a korábbi rendőrfőkapitány ezt továbbra is tagadja. „Ez a tartalom akkor semmilyen szempontból nem volt különleges. Nem volt ok arra, hogy megmutassák a rendőrfőkapitánynak” – magyarázta.

Lučanský azonban hangsúlyozta, Tibor Gašpar volt a rendőrfőkapitány, amikor kiderült, hogy a szlovák rendőrségnek voltak információi Vadaláékról. „Úgy gondolom, hogy már akkor neki kellett volna elrendelnie ezt az ellenőrzést. Annak az okát, hogy miért nem foglalkozott vele, nem ismerem” – mondta.

Mint ismert, az olasz közszolgálati televízió márciusban azzal az információval rukkolt elő, hogy a szlovák rendőrség már 2013 augusztusában tudott róla, hogy a kalabriai maffiához köthető Antonino Vadala egy bűnszervezeti sejtet, ún. 'Ndrinát hozott létre Szlovákiában. Ennek kapcsán Milan Lučanský országos rendőrkapitány vizsgálatot rendelt el, a vizsgálat eredménye pedig megmutatta, hogy a Tibor Gašpar vezette rendőrség tudott Vadala maffiakapcsolatairól.


(SME/para)