Gašpar otthonában találtak egy rejtélyes DVD-t, amely miatt továbbra is marad a sitten

2021. október 25. - 10:55 | Belföld

Tibor Gašpar, illeve a gyanú szerint Norbert Bödör nyitrai oligarcha által vezetett rendőrségi bűnszervezet többi tagja már egy éve a hűvösön van. A volt országos rendőrkapitány kapcsán a bíróság most egy újabb bizonyítékra, egy DVD-re mutatott rá, melyet még a Korrupcióellenes Hivatal (a NAKA egyik elődje) vezetőjeként töltött meg érzékeny adatokkal, majd vitt haza.

Gašpar otthonában találtak egy rejtélyes DVD-t, amely miatt továbbra is marad a sitten
Tibor Gašpar a rendőrök gyűrűjében (Archív felvétel - TASR)

Tibor Gašpar a besztercebányai büntetés-végrehajtási intézet vendégszeretetét élvezi. Rastislav Stieranka, a Specializált Büntetőbíróság bírója szerint továbbra is szaporodnak azok a bizonyítékok, amelyek indokolják a vizsgálati fogságát, legutóbb egy hete döntöttek annak meghosszabbításáról. Az Aktuality.sk most megszerezte ennek a határozatnak az indoklását.

A rendőrség egy DVD-t talált a Gašparnál tartott házkutatás során, melyről kiderült, hogy a Korrupcióellenes Hivatalnál vizsgált ügyekkel kapcsolatos adatbázisokat tartalmaz. Gašpar ezt azzal magyarázta, hogy olyan adatok standard tárolásáról volt szó, amelyekhez hozzáférése volt.

Stieranka viszont ezt másképp gondolja, szerinte ugyanis Gašpar érvei nem állják meg a helyüket, ehelyett úgy látja, a jövőre nézve biztosítékként tartott magánál ilyen anyagokat.

"Nem lehet eltekinteni attól, hogy a gyanúsított ilyen érzékeny adatokat tartalmazó hordozót vitt haza magához, és tartott meg azután is, hogy a rendőri testülettől távozott. Ha szükséges is volt tárolnia bizonyos adatokat a munkahelyi számítógépéről, nincs rá ésszerű magyarázat, miért volt szükséges azokat otthoni környezetben rejtegetni" - mutatott rá a bíró, hozzátéve, hogy egy családi háznál bizonyára biztonságosabb hely az Országos Rendőrkapitányság épülete.

Gašpar 2018 áprilisában, a Kuciak-gyilkosságot követően távozott a rendőrség kötelékéből, és csupán 2020 novemberében tartóztatták le. Ez idő alatt az említett DVD otthon volt nála.

Tavaly ősszel már sejthette, hogy nyomoznak utána, mivel egy nappal az őrizetbe vétele előtt a Speciális Ügyészségen feljelentést tett volt kollégája, a NAKA pénzügyi egységét vezető Bernard Slobodník ellen. Slobodník ugyancsak tagja volt a rendőrségi bűnszervezetnek, de ő a kezdetektől együttműködik a rendőrséggel.

Ez idő tájt a Tisztítótűz fedőnevű akció egy másik gyanúsítottja is cselekedett, akinek a neve az Aktuality.sk szerint az anonimizált bírósági indoklásból nem derül ki. Ez a személy is tárolt otthon érzékeny dokumentumokat, az ügyész azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egy nappal az őrizetbe vétele előtt meghatalmazta feleségét, hogy bármilyen műveletet elvégezhet a nevében, a nő pedig később kiürített egy széfet, a hatóságok azt már üresen találták.

A rendőrségi bűnszervezet gyanúsítottjai a szeptemberben letartóztatott, de később szabadlábra helyezett és tisztázott NAKA-nyomozókra is hivatkoztak, akik közül némelyik a Tisztítótűz nevű nyomozásban is részt vesz vagy azt vezeti. Ilyen módon kérdőjelezték meg a nyomozás hitelességét, Stieranka bíró azonban másképp látta a dolgot, és szerinte semmi jel nem utal a nyomozás manipulálására. Még a vélhetően a titkosszolgálat által benyújtott titkos anyag sem tartalmaz a bíró szerint mást, csak a konkrétumokat mellőző, általános állításokat, mérlegeléseket. Rámutatott ellenben egy másik NAKA-nyomozásra, amely pedig azt boncolgatja, hogy épp a hasonló érzékeny ügyek kétségbe vonását célzó tevékenység kezdődhetett.

Stieranka említést tett arról is, hogy a gyanúsítottak is próbáltak élni a vitatott 363-as büntetőjogi paragrafussal, Maroš Žilinka azonban az ő esetükben nem tartotta indokoltnak az alkalmazását, mivel nem talált törvénysértést az eljárás folyamatában.

Maga a nyomozás a Tisztítótűz-ügyben a végéhez közelít. Az ügyész még szeptemberben közölte, hogy az akció egy éves évfordulójára, november 5-re várhatóan lezárul.

(Aktuality.sk)