Gašparovič alaposan helyretette Kiskát

2016. július 13. - 11:58 | Belföld

Szerinte felfoghatatlan, hogy az elnök hogyan ítélheti meg a bírójelöltek alkalmasságát.

Gašparovič alaposan helyretette Kiskát
Ivan Gašparovič (Fotó: TASR)

Ivan Gašparovič korábbi államfő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Andrej Kiska visszautasította a parlament által javasolt jelölteket a megüresedett alkotmánybírói posztokra.

"A szlovák parlament azért állít egyetlen bírói posztra két jelöltet, hogy az elnöknek legyen miből választania. A kötelességeiről egyértelműen fogalmaz az Alkotmány, és a Velencei Bizottság is kimondta, hogy az államfő köteles kinevezni. Ő nem mondhatja azt, hogy nem nevezi ki őket, mivel nem foglalkoztak az Alkotmánnyal. Ez értelmetlen, hiszen minden bíró nap mint nap döntéseket hoz, és mindnek köze van az Alkotmányhoz" - fogalmazott Gašparovič, aki korábban két évig nem volt hajlandó kinevezni a parlament által megválasztott főügyészt, végül azt hivatalosan is megtagadta.

Véleménye szerint Andrej Kiska szerepet tévesztett, és nem helyénvaló, amit cselekszik.

Andrej Kiska július 6-án visszautasította Eva Fulcová, Juraj Sopoliga, Miroslav Ďuriš, Jana Laššáková és Mojmír Mamojka alkotmánybírói kinevezését. Kiska indoklásában figyelmeztetett arra, hogy az alsóbb szintű bíróságok bíróival kapcsolatos igényeket jelentősen meghaladják azok az igények, amelyek az alkotmánybírók szakmai szintjére, meggyőző erejére és társadalmi elfogadottságára vonatkoznak.

"Ezeket az igényeket nem elégíthetik ki azok a jelöltek, akik a jelölésükig nem mutattak érdeklődést az alkotmányjog, az alkotmányosság , illetve az alapvető emberi és szabadságjogok védelme iránt, úgy a hivatásbeli gyakorlatuk során, mint akadémiai területen" - jegyezte meg a köztársasági elnök.

Az Alkotmánybíróság bírói létszáma 2014 óta nem teljes. Hárman hiányoznak. Kiska akkor a parlament által javasolt hat jelöltből csak egyet nevezett ki a három helyre, Jana Baricovát. A többieknél hasonló érveket hozott fel, mint a közelmúltban.

Idén február végén egy újabb alkotmánybírói poszt üresedett meg, Ľubomír Dobrík megbízatási ideje járt le. Erre a posztra azonban a Smer két akkori parlamenti képviselőjét, Jana Laššákovát és Mojmír Mamojkát jelölte a parlament akkori, smeres többsége.

(TASR/para)