Gauguin egy Tahitin festett művét árverezik el Párizsban

2019. október 3. - 11:56 | Kultúra

Paul Gauguin francia impresszionista festő egy Tahitin készült képét árverezik el Párizsban, leütési árát öt- és hétmillió euró körülire becsülik.

Gauguin egy Tahitin festett művét árverezik el Párizsban
Fotó: Wikimedia.org

A Te Bourao II (A hibiszkuszfa II) című festményre, mely 1995 óta ugyanannak a gyűjteménynek a része, december 3-án lehet licitálni a párizsi Artcurial aukciósház rendezvényén.

Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, melyet Gauguin (188-1903) 1987-ben festett, a Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.

A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik.

A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll.

Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik.

A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

(MTI)

Címkék: árverés