A gáz után itt egy újabb nélkülözhetetlen nyersanyag, aminek durván felmegy az ára

2022. szeptember 22. - 13:46 | Belföld

Az energiaválság következtében jelentősen emelkedett a gáz és a villanyáram ára, ez utóbbi pedig hatással van a vezetékes ivóvíz árára is.

A gáz után itt egy újabb nélkülözhetetlen nyersanyag, aminek durván felmegy az ára
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A Vízügyi Társaságok Szövetségének főtitkára, Ivana Mahráková szerint az Árszabályozási Hivatal rendelete alapján emelkedik a víz és a szennyvíz ára is. Rámutattak, hogy elektromos áram nélkül képtelenség eljuttatni a vezetékes vizet a háztartásokba. Ugyanez érvényes a szennyvíz eljuttatására a víztisztító állomásra, amelynek ugyancsak energiaigényes a működtetése.

„A jelenlegi jogszabályok által kínált összes szabályozási eszközt felhasználjuk annak érdekében, hogy a szlovákiai háztartások számára a legoptimálisabb víz- és szennyvízárat biztosítsuk. Ugyanakkor igazságosnak kell lenniük a víztársaságokkal szemben is” – mutatott rá Radoslav Igaz, a hivatal szóvivője.

A vízművek az emelkedő árak mellett a vízhiányra is felhívták a figyelmet, amely ugyancsak jelentős problémákat okoz.

Karol Hirman új gazdaságügyi miniszter szerint a végső árat még nem határozták meg. „Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyiunk számára biztosított legyen az energia olyan áron, amely elfogadható a háztartásoknak és a vállalati költségvetéseknek is, hogy az ország működni tudjon. Az elektromosság mindennek az alfája és omegája” – hangsúlyozta a miniszter.

A Hospodárske noviny szerint a vízművek már kaptak árajánlatot a három legnagyobb áramszolgáltatótól, ez azonban a mostani tízszerese.

Szerintük egy ilyen drasztikus emelés a rendszereik leállását eredményezheti, ezért felszólították a kormányt, hogy korlátozzák az energiaárakat.

A vízművek a drágulás megakadályozásának megoldását a vízellátó rendszerek kiépítésében látják azokon a településeken, ahol jelenleg csak közüzemileg tudják megoldani a helyzetet – Szlovákiában 280 ilyen község van.

Kapcsolódó cikk:


(HNonline.sk/TASR)