A Gázai övezetből kilőtt rakéta végzett egy izraeli férfivel

2019. május 5. - 09:22 | Külföld

Egy izraeli férfi életét vesztette vasárnapra virradóra, miután a Gázai övezetből rakétát lőttek ki Askelón városára - jelentette be a helyi rendőrség.

Az 58 éves, négygyerekes Móse Agadi a kórházban halt bele sebeibe. A férfi háza udvarán tartózkodott, amikor a rakéta becsapódott.

Az Iszlám Dzsihád gázai iszlamista szervezet eközben arról számolt be, hogy két fegyverese életét vesztette egy izraeli csapásban vasárnapra virradóra. A csoport előző nap azzal fenyegetőzött, hogy pokollá teszi az övezet környékén lakók életét, ha Izrael nem szünteti be a gázai katonai célpontok elleni csapásokat.

Szombat óta négyszáznál több rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael területére, amelyre válaszul izraeli harckocsik és harci repülőgépek mintegy 200 támadást hajtottak végre gázai célpontok ellen. Az övezetet uraló Hamász azzal fenyegetőzött, hogy további területekre terjeszti ki a támadásokat, köztük Tel-Avivra és környékére is.

Mindeközben Kairóban tűzszüneti tárgyalások zajlanak Egyiptom közvetítésével a palesztin és az izraeli fél között, hogy véget vessenek a harmadik napja tartó erőszakhullámnak.

Izraelt kényes időpontban érték az újabb támadások, ugyanis jövő szerdán kezdődik a legfontosabb nemzeti ünnep, az emlékezés napja, majd csütörtökön a függetlenségi nap, amelyen hagyományosan rengeteg szabadtéri rendezvényt szerveznek országszerte. Emellett május közepén megkezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, amelyre egész Európából több ezer vendéget várnak. Katonai szakértők szerint éppen ezért valószínűtlen egy olyan nagyobb izraeli ellencsapás, amely akár hosszan tartó rakétaháborúhoz vezethetne a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal.


MTI

Címkék: Gáza, Izrael, rakéta