Gazdag klubok bukszájába nyúlhat az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korlátozná a klubok játékoskeretének méretét, és az átigazolási rendszert is átalakítaná annak érdekében, hogy csökkenjen a különbség a gazdag és a kevésbé tehetős együttesek között.

Gazdag klubok bukszájába nyúlhat az UEFA
Aleksander Ceferin (Fotó: AP/TASR)

Minderről a szervezetet tavaly szeptember óta irányító szlovén elnök, Aleksander Ceferin beszélt egy lisszaboni konferencián.

"Többféle megoldási lehetőséget kell megvizsgálnunk, de a luxusadó, a játékoskeretek nagyságának korlátozása, valamint az átigazolási szabályok megváltoztatása is felmerült. Szeretnénk elkerülni, hogy az összes tehetséges játékos néhány nagycsapatban játsszon"

- mondta Ceferin.

Az elnök hozzátette, a versenyegyensúly jelenleg egyáltalán nem megfelelő az európai klubfutballban, hiszen az utóbbi időszakban néhány nagy együttes, így például a Barcelona, a Bayern München és a Real Madrid uralta a Bajnokok Ligáját. Ezzel szemben a kisebb, kevésbé jómódú klubok, mint például az Ajax és a Benfica képtelenek megtartani tehetséges labdarúgóikat, és amint kinevelnek egy-egy jobb játékost, azt valamelyik gazdagabb klub elcsábítja.

"Meg kell néznünk, hogy az átigazolási piac működése jó-e a jelenlegi formájában? Ha nem, nem fogunk félni megváltoztatni. Ha hagyjuk, hogy a különbségek túl nagyra nőjenek a csapatok között, hátrányos helyzetbe hozzuk azokat, akiknek nem olyan jók az anyagi lehetőségeik. Ezzel a piramis alján lévő együttesek jövője kerülhet komoly veszélybe" - mondta Ceferin, aki azonban semmi egyebet nem árult el azzal kapcsolatban, hogy ezeket a lehetőségként felvetett változtatásokat egészen pontosan milyen formában és mikor kívánják bevezetni.

A szervezet elnökének szavai annak fényében különösen érdekesek, hogy az UEFA épp a megválasztása előtt, tavaly augusztusban jelentette be, a 2018/19-es idénytől a négy legerősebb európai labdarúgó-bajnokság négy-négy biztos helyet fog kapni a Bajnokok Ligája főtábláján. Jelenleg a három legmagasabban jegyezett liga - a spanyol, a német és az angol - három-három csapatot indíthat automatikusan a csoportkörben, a negyedik helyezett együttesek pedig selejtezőre kényszerülnek. A rangsorban negyedik bajnokságnak - ez pillanatnyilag az olasz - két főtáblás hely jár, míg a Serie A harmadik helyezettjének már selejteznie kell. A reformmal az UEFA épp a topklubok nyomásának engedett, utóbbiak azt is kilátásba helyezték, hogy ha nem lesz változás, saját sorozatot indítanak az európai szövetségtől függetlenül.

(MTI)