Gazdasági bűncselekmény ügyében akciózik országszerte a NAKA

2021. november 30. - 09:41 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kedden a kora reggeli óráktól tart razziát az egész ország területén.

Gazdasági bűncselekmény ügyében akciózik országszerte a NAKA
Illusztráció (Fotó: TASR)

Andrea Dobiášová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint gazdasági bűncselekmény dokumentálását végzik. A folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel bővebb tájékoztatással egyelőre nem szolgált.

Az Aktuality.sk úgy tudja, Pozsonyban, Trencsénben és Zsolnán is rendőrségi akció zajlott közel száz rendőr közreműködésével, több személyt őrizetbe vettek.

A lap szerint az akció a Nemzeti Autópálya Társaságnál (NDS) történt közbeszerzési machinációkkal van összefüggésben. Ez már sorrendben a negyedik rendőrségi akció, amely az NDS-hez kapcsolódik.

Egy évvel ezelőtt hasonló rendőrségi akció zajlott, amely túlárazott, több tízmillió eurós kameravásárlással volt összefüggésben. Akkor többek között a Smer-közeli nyitrai Bödör-család által üzemeltetett Bonul őrző-védő székhelyén is razziáztak.

A NAKA néhány hónapja több személyt is megvádolt közbeszerzési machinációkkal, illetve külföldi vagyonkezelés során elkövetett kötelességszegéssel – köztük az NDS korábbi operatív igazgatóját, Peter Homolát.

A lap szerint a társaságon belül úgy működött az elosztási rendszer, hogy az elkövetők célirányosan felosztották a megrendeléseket kisebbekre, hogy azokra ne vonatkozzanak a közbeszerzés szigorú szabályai. Ezeket előre kiválasztott kivitelezőknek továbbították.

A közlekedési minisztérium alá tartozó állami részvénytársaság több mint 1500 embert foglalkoztat, ellenőrzésük alá tartozik a teljes autópálya-hálózat Szlovákiában – az új szakaszok kiépítésétől kezdve a meglévők karbantartásáig. Évente több százezer, illetve százmillió euró értékű szerződésekről döntenek.


TASR/aktuality.sk/para