Gazdasági rémálom Szlovákiában: 10 százalékos gazdasági visszaesés, 76 ezer munkanélküli

2020. június 23. - 16:19 | Belföld

A pénzügyminisztérium tovább rontott a járvány okozta gazdasági nehézségeket összesítő előrejelzésén.

Gazdasági rémálom Szlovákiában: 10 százalékos gazdasági visszaesés, 76 ezer munkanélküli
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A legfrissebb előrejelzés szerint idén 9,8%-os gazdasági visszaesés várható.

Ez az előrejelzés az áprilisinál 2,6 százalékponttal rosszabb.

A tárca szerint a gazdaság az év második felében állhat talpra, jövőre pedig 7,6%-os növekedésre van kilátás.

Az előrejelzés szerint csökkenő tendenciát fog mutatni a hazai és a külföldi kereslet, a cégek pedig el fogják halasztani a beruházásokat. Jelentősen gyengülni fog a munkaerőpiac, növekedni fog a munkanélküliség és visszaesik a bérnyomás. A legfőbb negatív kockázat a vírus újbóli elterjedése, ez tovább mélyítheti a recessziót. Az új uniós források ugyanakkor élénkíteni fogják a gazdaságot. A gazdasági teljesítmény várhatóan a második negyedévben fogja elérni a mélypontot.

2020-ban várhatóan 76 000 munkahely szűnik meg, elsősorban olyan területeken, mint a turizmus, étkeztetési szolgáltatások, kiskereskedelem, közlekedés. Elbocsátások lehetnek a gyárakban és az építőiparban is.

A várakozások szerint a munkanélküliség növekedését mérsékelni fogják a rövidített munkaidőt szorgalmazó kormányintézkedések. A pénzügyi tárca közleménye szerint ezek nélkül további 35 000 munkahely szűnne meg.

A munkanélküliségi ráta 2020-ban 8,2%-ra nőhet, a rá következő években fokozatosan 7%-ra eshet vissza.

Idén várhatóan csak 2%-kal fog emelkedni az átlagos nominálbér. Az átlagbér növekedését az ápolási segélyben és a táppénzben részesülők nagy száma, valamint a részmunkaidőből következő alacsonyabb jövedelmek mérsékelhetik. A következő években várhatóan visszaáll a béremelkedés dinamikája.

Két-három év múlva kerülünk csak vissza a járvány előtti szintre

Az infláció mértéke idén 1,8%-ra fog lassulni, elsősorban az olajárak jelentős csökkenésének és a mobilitás iránti igény globális visszaszorulásának köszönhetően. Az év második felében várhatóan csillapodni fog az élelmiszerek drágulása is. Jövőre is mérsékeltebb drágulás (0,3%) várható.

A friss előrejelzés szerint 2021-ben a gazdaság élénkülni fog, a bruttó hazai termék (GDP) 7,8%-kal gyarapodhat. A Pénzpolitikai Intézet (IFP) szerint jövőre növekvő tendenciát fog mutatni a háztartások fogyasztása és külföldi kereslet is. Mivel az államháztartásnak is konszolidálódnia kell, 2022-ben a gazdasági növekedés mérsékeltebb, 1,8%-os lesz. A válság előtti szintet leghamarabb 2022 végén érhetjük el.

(TASR/parameter)