Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)

2019. december 6. - 13:44 | Régió

Egy eperjesi (Prešov) panelházban történt gázrobbanás pénteken dél körül – számolt be róla a tűzoltóság a Facebook-oldalán.

Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Fotók: Rendőrség/Tűzoltóság (Facebook) - További képekért kattints!

Előzetes információk szerint a panelház 9. és 12. emelete között történt robbanás. Az épület lépcsőszerkezete ledőlt, a tűzoltók szerint fennáll a veszélye, hogy az épület összeomlik.

A helyszínre 25 tűzoltót, valamint egy evakuációs autóbuszt riasztottak. Tűzoltósági információk szerint több személy is a törmelékek között rekedt.

A rendőrség szerint a robbanásnak eddig öt halálos áldozata van.

Alena Krčová, a mentősök szóvivőjének tájékoztatása szerint legalább 40-en megsérültek, minimum kilenc személyt kórházba szállítottak. Többségében fej- és mellkasi sérüléseket szenvedtek, egyikük állapota sem súlyos.A szóvivő hozzátette, az áldozatok száma még nőhet.

Szemtanúk szerint többen az épület tetejére menekültek. A tűzoltók kivágták a környező fákat, hogy a járművekkel közelebb tudjanak férkőzni az épülethez. Az épületből 34 lakost evakuálták a tűzoltók, a közeli iskolában és a Vöröskereszt épületében helyezték el őket. Az épület a 6. emelettől lángokban áll, a legfelső három emelett teljesen kiégett. A SME információi szerint a robbanás után több, kisebb utórobbanás volt hallható. A tűzoltók a nyolcadik emeletig az összes lakást átkutatták, nem találtak senkit.

„Legelőször is igyekszünk evakuálni mindenkit, aki a lakótömbben vagy a szomszédos, szintén megrongálódott lakóházakban tartózkodik. Tanácsadást és ideiglenes szállást is biztosítunk nekik a kollégiumokban, valamint a környező panziók, szállodák üres szobáiban” – tájékoztatott Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere.

A lakóházhoz közeli iskola folyosójának ablakai is betörtek a robbanástól. Az iskolában senki nem sérült meg.

Eperjes polgármestere időközben szükséghelyzetet hirdetett a városban és a válságstáb is összeül.

A rendőrség felszólította a gépkocsivezetőket, hogy kerüljék el a Munkácsi (Mukačevská) utcát és környékét, hogy ne akadályozzák az oltási és a mentési munkát és a kivonuló egységeket. A rendőrség egyúttal megkérte a környéken lakókat is, hogy tartsák be a rendőrség és a mentésben részt vevő hivatalos személyek utasításait.

A helyszínre tart Peter Pellegrini miniszterelnök, Denisa Saková belügyminiszter és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter. Andrej Danko házelnök szerint a hadsereg is a helyszínre tart, hogy segítsék a mentést.

„Elborzadva figyelem, mi történik Eperjesen. A védelmi miniszter segítségét kértem, a hadsereg már úton van. Imádkozom azokért, akiket ez a katasztrófa sújtott" - mondta Danko.

A helyszínre siet Peter Gajdoš védelmi miniszter is. Danka Capáková, a védelmi tárca szóvivője elmondta: a fegyveres erők készek minden szükséges módon segíteni a bajba jutott lakosoknak. Már egyeztetnek a tűzoltó- és mentőszolgálat képviselőivel.

A mentésben bányamentők is részt vesznek, tájékoztatott Adriana Siváková, a Felső-nyitrai Bányák szóvivője.

A panelház egyik lakója, Silvia Hrebenárová a DenníkN-nek elmondta, éjjeli műszakból tért haza, amikor gázszag csapta meg a bejáratnál. Visszament a lakóház mellett dolgozó munkásokhoz, hogy figyelmeztesse őket, ők azonban azt felelték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Facebook-oldalán fejezte ki őszinte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, valamint köszönetet mondott a mentőegységeknek.

Peter Pellegrini kormányfő a közösségi oldalán közölte, hogy találkozik a város vezetőségével, hogy azonnali intézkedéseket tehessenek a bajba jutott családok megsegítésére.

Kapcsolódó cikkek:
Eperjesi gázrobbanás: Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén

Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

Pellegrini megérkezett az eperjesi gázrobbanás helyszínére (VIDEÓ)


-para-