A gekkók tömeges kihalását okozta egy 35 millió évvel ezelőtti hirtelen klímaváltozás

2017. március 25. - 12:59 | Tech

A mai Ausztrália területén élt gekkók tömeges kihalását eredményezte a globális átlaghőmérséklet hirtelen lecsökkenése 35 millió évvel ezelőtt - állítják ausztrál szakemberek.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) biológusai szerint egy időben azzal, amikor Ausztrália elvált az Antarktiszról, "drámai" klímaváltozás következett be, ami a lábatlangekkó-félék (Pygopodidae) tömeges kipusztulásához vezetett.

Az ANU vezető kutatója, Ian Brennan elmondta, hogy kollégáival a fosszilis leletek vizsgálatakor alkalmazott molekuláris evolúciós módszerek révén derítettek fényt a gekkók sorsára.

"Az, hogy az éghajlat hirtelen hidegebb és szárazabb lett, valószínűleg gyors változásokat idézett elő az ausztráliai élőhelyeken is, ami jelentős hatással volt az ott élő állatokra" - húzta alá Brennan.

Hozzátette: "vizsgálatunk bizonyítékkal szolgál arra, hogy a hirtelen bekövetkező éghajlati változásoknak mélyreható és hosszú távú hatásai lehetnek a bolygónk biológiai sokféleségére".

A szakember szerint a gyors klímaváltozás ugyan a lábatlangekkó-félék tömeges kipusztulását okozta, ugyanakkor azáltal, hogy a sarkvidéki környezet idővel sivatagszerűvé változott, "ideális élőhely" teremtődött az új gekkófajok számára.

"Eredményeink azt sugallják, hogy Ausztrália száraz vidékei bölcsőként szolgáltak a gekkók számára, elősegítve a kontinensen ma élő gekkók faji sokszínűségét" - jegyezte meg Brennan.

A vizsgálatban részt vevő Paul Oliver szerint a gekkók jól boldogulnak az ausztráliai száraz területekre jellemző "kegyetlen éghajlati" viszonyok között, mivel éjszakai állatként elkerülik a hőséget.

A kutató szerint a sivatagi gekkók jelentős részének továbbá megvannak a stratégiáik és a fizikai adottságaik ahhoz, hogy elkerüljék a felesleges vízveszteséget, például a pikkelyes, dudoros bőrük révén, vagy azáltal, hogy szemhéj híján a nyelvükkel tisztítják a szemüket.

MTI/para