George W. Bush: Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba

George W. Bush volt amerikai elnök szerint világos bizonyítékok utalnak arra, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

George W. Bush: Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba
Fotó: TASR/AP

Bush a kaliforniai székhelyű gazdasági agytröszt, a Milken Intézet által rendezett konferencián felszólalva beszélt erről Abu-Dzabiban.

"Elég világos bizonyítékok vannak arra, hogy az oroszok beavatkoztak. Más lapra tartozik az, hogy befolyásolni is tudták-e az eredményeket" - mondta Bush, aki egyszer sem említette nevén az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökét, Donald Trumpot.

Bush problémásnak nevezte az állítólagos külföldi beavatkozást a választási folyamatba. Mint mondta: "Demokráciánk csak annyira jó, amennyire az emberek bízhatnak a választási eredményekben".

Az amerikai hírszerzési szolgálatok szerint Moszkva beavatkozott Trump győzelmének elősegítése érdekében. Több vizsgálat is folyik az Egyesült Államokban annak megállapítására, hogy Trump kampánystábja támogatta-e a Kreml ilyen irányú erőfeszítéseit. A hivatalban lévő amerikai elnök ugyanakkor többször is fogadkozott, hogy a 2016-os választás során nem történt semmiféle összejátszás kampánycsapata és orosz tisztségviselők között.

Bush Vlagyimir Putyin orosz elnököt "zéró összegű" játékosnak nevezte, utalva a játékelméletre, amelyben a játékosok csak egymás kárára növelhetik nyereségüket. Szerinte Putyint a Szovjetunió összeomlása nem hagyja nyugodni, s számos tette mögött is a volt szovjet hegemónia visszaszerzésének a szándéka áll.

A volt amerikai elnök ezzel összefüggésben hangsúlyozta a NATO és más olyan nemzetközi szövetségek fontosságát, amelyekben Washington részt vesz.

Mint mondta, Putyin "tolakodik, egyre csak tolakodik, próbálja kipuhatolni a gyengeségeket". "Ezért is bír nagy jelentőséggel a NATO" - tette hozzá Bush.

(MTI)