Gepárdok tucatjait telepítik át Dél-Afrikából Indiába - a gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában

2023. január 26. - 18:18 | Tech

Több tucat gepárd áttelepítéséről írt alá megállapodást Dél-Afrika Indiával,  az állatokat az elkövetkező tíz évben viszik át az egyik kontinensről a másikra - közölte csütörtökön a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal.

Gepárdok tucatjait telepítik át Dél-Afrikából Indiába - a gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában
Fotó: TASR

Tavaly szeptemberben próbaképpen már áttelepítettek Namíbiából nyolc gepárdot a csaknem 8000 kilométer távolságra lévő indiai Kuno nemzeti parkba. Ez volt az első alkalom, hogy vadon élő gepárdokat szállítottak egyik kontinensről a másikra, hogy aztán ott ismét szabadon engedjék őket.

Indiában 70 éve kihalt a gepárdhoz hasonló nagymacskafaj .

A dél-afrikai hatóság közleménye szerint első körben 2023 februárjában 12 gepárdot szállítanak repülőn Indiába, ahol a Namíbiából érkezett társaikhoz csatlakozhatnak majd.

"A tervek szerint évente további 12 példányt telepítünk át az elkövetkező évtizedben" - tette hozzá a hivatal.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta. A környezetvédelmi minisztérium már korábban is kérelmezte az engedélyt az újrahonosításra, de a legfelsőbb bíróság 2013-ban még elutasító határozatot hozott arra hivatkozva, hogy egyetlen tudományos kutatás sem ajánlja az újrahonosítást.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

mti/para

Címkék: gepárd, Dél-Afrika, India