Gépfegyverrel nyitott tüzet egy autóra a rendőr, két ember meghalt, egy pedig megsérült

2022. április 26. - 13:59 | Külföld

Őrizetbe vették azt a francia rendőrt, aki önvédelemre hivatkozva gépfegyverrel lőtt rá egy gyanús gépjárműre Párizs belvárosában. A gépkocsiban ülők közül, akik feltételezhetően egy igazoltatás elől próbáltak meg elmenekülni, ketten életüket vesztették, egy ember pedig megsebesült.

Gépfegyverrel nyitott tüzet egy autóra a rendőr, két ember meghalt, egy pedig megsérült
Fotó: TASR/AP

A lövöldözés vasárnap este, néhány órával a francia elnökválasztás eredményhirdetése után történt.

A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint a fegyverét használó rendőrt hétfő délután nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanúja miatt őrizetbe vette a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN. Az eljárást a rendőri fellépés súlyos következményeivel indokolta a vádhatóság, valamint a fegyverhasználat pontos körülményeinek kivizsgálásával.

Az AFP hírügynökség értesülése szerint egy öt rendőrből álló járőröző csoport vasárnap este a Cité sziget rakpartján egy, a menetiránnyal szemben parkoló gépkocsit észlelt, amelynek villogtak a vészjelzői. Amikor a járőröző rendőrök igazoltatás céljából megközelítették a járművet, az hirtelen elindult a rendőrök irányába, akik félreálltak, hogy ne gázolja el őket.

Ezt követően az egyetlen olyan rendőr, akinél gépfegyver volt, tüzet nyitott a járműre, amely a Pont-Neuf híd irányába hajtott tovább. Az első vizsgálatok megállapították, hogy a gépkocsi irányába lőtt tucatnyi töltényből öt vagy hat találta el a gépkocsiban ülőket.

A járművet vezető 25 éves férfit a kormány mögött ülve holtan találták meg, 31 éves utasát pedig a gépjárműtől jobbra a földön. Miután kiszállt a gépkocsiból, a helyszínen életét vesztette. Mindkét férfi szerepelt a rendőrség nyilvántartásában kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt.

A hátsó ülésen ülő 42 éves utas megsebesült, de nincs életveszélyes állapotban. Neki nem volt korábban dolga a rendőrséggel - jelezte az ügyészség.

A vádhatóság két eljárást indított az ügyben. Az elsőt hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanúja miatt annak megállapítására, hogy milyen körülmények között álltak ellen az igazoltatásnak a gépkocsiban ülők. A másodikat pedig nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanúja miatt annak tisztázására, hogy az utasokra célzó rendőr tényleg jogos önvédelemből lőtt-e.

A rendőri jegyzőkönyv szerint egy taxisofőr, aki szemtanúja volt a jelenetnek, "megerősítette, hogy jogos önvédelem történt".

A rendőr egy, a német hadseregtől vásárolt HKG36 típusú gépkarabélyt használt a fellépéskor, amelyet a párizsi rendőrség a 2015-ös iszlamista merényletsorozat után szerzett be. Eddig csak az elitalakulatok használtak ilyet. Az éjszakai járőröző csoport elsődleges feladata a Cité szigeten található épületegység védelme volt, amelyben egyebek között a párizsi prefektúra központja és az Igazságügyi Palota is található.


MTI