A géppuska ujjú majmocska tehetne arról, hogy az igazságszolgáltatást ne egy trágyadombnak tartsuk

2019. október 4. - 20:46 | Belföld

Monika Jankovská bírónőnek meg kellene fontolnia, hogy kérvényezze az igazságügy-miniszternél a felfüggesztését, jelentette ki pénteken Lenka Praženková, a szlovákiai Bírói Tanács elnöke, hozzátéve: azért kellene így tennie, hogy megmaradjon az igazságszolgáltatás pártatlanságába és függetlenségébe vetett közbizalom. Ezzel a véleményével a tanács vezetője nincs egyedül azzal a hölggyel kapcsolatban, aki Marian Kočnerrel közel hatezer üzenetet váltott 2017 ősze és 2018 májusa között.

A géppuska ujjú majmocska tehetne arról, hogy az igazságszolgáltatást ne egy trágyadombnak tartsuk
Monika Jankovská (Fotó: tasr)

„Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke élesen elítél mindenféle, a szlovák igazságszolgáltatással kapcsolatba hozható korrupt magatartást. A bírók korrumpálódását teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, és olyan jelenségnek tekinti, amellyel szemben kompromisszumok nélkül fel kell lépni” – olvasható a bírói tanács állásfoglalásában, amellyel a Marian Kočner vállalkozó és Monika Jankovská (Smer-SD) volt igazságügyi államtitkár közötti állítólagos üzenetváltásra reagálnak.

Praženková hozzátette: amennyiben a bűnüldöző szervek igazolják a közzétett üzenetekben szereplő információk hitelességét, eljárást kell indítani konkrét személyek ellen. Ugyanezen az állásponton van Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter is, aki csak azután javasolhatja egy bíró átmeneti felfüggesztését, miután eljárás indult ellene. A javaslatról a fegyelmi tanácsnak a kézbesítéstől számított tíz napon belül kellene döntenie.

„A vizsgálat lezárásáig, vagyis addig, amíg nem áll rendelkezésre a kommunikáció hitelességét igazoló bizonyíték, a bírói tanács elnöke semmilyen intézkedésre nem jogosult a bírói funkció ellátásával összefüggésben” – áll a bírói tanács állásfoglalásában.

Nem Praženková az egyetlen, aki Jankovská menesztését szorgalmazza. Ahogy arról tegnap is írtunk, Bugár Béláék szintén úgy vélik, az egy hónapja lemondott államtitkárnak most nincs keresnivalója a bírói testületben.

Kočner és Monika Jankovská állítólagos kommunikációjából, melynek átiratát a Denník N közölte, az következik, hogy közösen befolyásolták a bírókat, akik a Markíza TV váltóinak ügyében voltak hivatottak dönteni, amikor az ügyet még civil eljárás keretében tárgyalták. A civil eljárást azután rekesztették be, hogy Kočner és Pavol Rusko ellen vádat emeltek okirat-hamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Jankovská cáfolta az üzenetváltás hitelességét.

TASR