Gigantikus alkatrészt emeltek be a bősi erőmű zsilipkamrájába

2020. május 12. - 13:29 | Régió

Tovább zajlanak a bősi vízerőmű felújítási munkálatai.

Gigantikus alkatrészt emeltek be a bősi erőmű zsilipkamrájába
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

Kedden megérkezett Bősre a jelenleg rekonstrukció alatt lévő bal oldali zsilipkamra kapujának legnagyobb eleme is.

A 109 tonnás monstrumot egy óriási daruval emelték be az áteresztő kamrába. Ez csupán a kapu egyik szárnyának egy része - amikor kész lesz, a két szárny egyenként 550 tonnát nyom majd.

"A modernizáció lehetővé teszi, hogy a bősi vízerőmű az elkövetkező legalább húsz évben tovább működjön, áramot állítson elő, szolgálja a dunai hajózást, és védjen az árvizek ellen"

- nyilatkozta a Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter, aki kedden szintén a helyszínre érkezett, hogy szemügyre vegye a zajló munkálatokat.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter

Az Európai Unió által támogatott projekt keretében az erőmű több részét, és mindkét zsilipkamrát is modernizálják. Az egész összesen 145 millió euróba kerül, amiből kb. 123 millió euró az EU-s alapokból érkezik Szlovákiába.

Mióta az erőműt üzembe helyezték - 28 éve - ez az első komplex modernizáció.

"A zsilipeken évente 15 ezer hajó kel át, ezek összesen 500 ezer embert, és 6 millió tonna árut szállítanak. Már nagyon itt volt az ideje egy ilyen felújításnak" - jelentette ki a Vízgazdálkodási Építővállalat (Vodohospodárska výstavba) megbízott igazgatója, David Hlubocký.

(db)