Gleccserjégomlás volt az Alpokban

Leszakadt vasárnap a svájci Wallis kantonban elterülő Trift-gleccser egy része, a gleccserjéglavina az előzetes félelmek ellenére nem érintett lakott területeket - közölte a helyi rendőrség.

A svájci hatóságok elővigyázatosságból több mint 220 lakost kitelepítettek a Trift gleccser térségéből az 1600 méter magasan fekvő Saas-Grund településről és lezárták a térségbeli közkedvelt kiránduló utakat, hegymászó útvonalakat.

A geológusok a közelmúltban megfigyelték, amint a Trift-gleccser nyelvének mozgása felgyorsult, naponta mintegy 130 centimétert csúszott. A gleccserjég omlása a szakemberek számításai szerint veszélyeztette Saad-Grundot, amely közvetlenül az alpesi ország déli részén húzódó gleccser alatt terül el. Szombaton a gleccser mozgása továbbgyorsult és vasárnapra virradóra egy része lavinaszerűen leomlott.

A jéglavina azonban nem érintette Saas-Grundot, így a lakosok már vasárnap visszatérhettek otthonaikba. A rendőrség vasárnapi közlése szerint a Trift nyelvének egyharmada még instabil, az érintett térséget tovább figyelik.

A Trift-gleccsert 2014 októbere óta tartják megfigyelés alatt a szakemberek, akkor a térséget három hétre lezárták a jégomlás veszélye miatt. Azóta azonban hidegebb volt a térségben, a gleccser stabilizálódott, nem jelentetett veszélyt.

Augusztus elején egy hatalmas kőomlás lavinát indított el a Svájci Alpokban, Bondo közelében nyolc hegymászó halálát okozva.

Az elmúlt 30 évben az Alpok térsége jelentősen melegedett, a jégtakaró 1850 óta 54 százalékkal csökkent. A Zürichi Egyetemen működő gleccserfigyelő világszolgálat kutatása szerint a gleccserek jégvastagsága évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag.


MTI/para