Globális metánkibocsátást mérő műholdmissziót indít Új-Zéland

2019. november 6. - 14:17 | Tech

Az olaj- és gázüzemek globális metánkibocsátását mérő műholdmissziót indít Új-Zéland egy amerikai környezetvédelmi csoporttal együttműködve.

Globális metánkibocsátást mérő műholdmissziót indít Új-Zéland
Fotó: Stuff.co.nz

A MethaneSAT nevű projekt a tervek szerint 2022-ben indul, célja, hogy az emberi forrásból származó metánkibocsátás helyszíneit felderítse, és a kibocsátás mértékét mérje világszerte. Az emissziót rögzítő adatok segíthetik a kibocsátási folyamatok figyelemmel követését és a mennyiség csökkentését.

Új-Zéland az Environmental Defense Fund nevű nonprofit amerikai szervezettel közösen dolgozik a projekten, mely az ország első, államilag finanszírozott űrmissziója.

A misszió műholdirányító központja Új-Zélandon kap helyet, az ország 26 millió új-zélandi dollárt fektet a projektbe.

"A befektetés nagy része a bázisközpont építését és működtetését fedezi" - közölte Megan Woods kutatásért, tudományért és innovációért felelős miniszter.

"Általa növelhetjük űrszektorbeli lehetőségeinket és biztosítjuk részvételünket jövőbeli űrmissziókban"

- tette hozzá.

Bár az elsődleges cél az, hogy adatokat gyűjtsenek az olaj- és gázipar általi emisszióról, Új-Zéland azt is vizsgálja, hogyan lehet felhasználni az adatokat a mezőgazdasági emisszió tanulmányozására.

A haszonállatok gázkibocsátásának ellenőrzése fontos tényező Új-Zéland számára, mivel az ország a karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul 2025-re.

MTI