Globális óceánt fedeztek fel a Szaturnusz egyik holdján

2015. szeptember 16. - 17:54 | Tech

A Szaturnusz holdja, az Enceladus jégpáncélja alatt az égitestet teljesen beborító óceán rejlik a Cassini űrszonda megfigyelései szerint.

A kutatók szerint a hold enyhén "dülöngél" a Szaturnusz körüli pályáján. Ez az ingadozó mozgás bár nagyon csekély, mégis túl nagy mértékű egy szilárd égitesthez képest - közölte az amerikai New York államban lévő ithacai Cornell Egyetem. A tudósok elemzéseiket az Icarus című szaklapban mutatták be.

Régóta ismert tény, hogy az Enceladus jégtakarója alatt folyékony víz található. A Cassini már 2006-ban felfedezett a hold déli sarkvidékén egy jeges vulkánt, amely vízgőzt és jégrészecskéket lövellt, és ezzel táplálta a Szaturnusz úgynevezett E-gyűrűjét. Akkoriban a kutatók megállapították, hogy legalább a déli-sarkot föld alatti tengernek kell borítania, a rejtett vízterület kiterjedése viszont még ismeretlen volt.

Az ingatag mozgás pontos kiértékelésével a szakértők végre megkapták a választ: az óceán a hold egész felületét borítja. "Ha a felszín és a mag szilárdan összekapcsolódna, akkor a mag olyan nagy holtterhet szolgáltatna, hogy a megfigyeltnél sokkal kisebbek lennének az oldalingadozások. Ez azt bizonyítja, hogy globális folyadékrétegről van szó, amely elválasztja egymástól a felszínt és a magot" - fejtette ki Matthew Tiscareno, a kaliforniai SETI Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Az Enceladus szinte teljesen gömbölyű, átmérője mintegy 500 kilométer. Nem ez az egyetlen hold, amelynél föld alatti óceánra utaló bizonyítékokra bukkantak. A Jupiter Európé, Kallisztó és Ganümédész nevű holdjainak, a Szaturnusz Titán nevű holdjának jégrétege alatt, és számos további jégholdon is rejtett tengerek találhatók. A Naprendszerben Földön kívüli élet utáni kutatás ígéretes helyszínei ezek.

MTI/para

Címkék: felfedezés, Szaturnusz