Globális rekordbevételt értek el tavaly a mozik

2020. január 13. - 17:49 | Kultúra

A steamingszolgáltatók és más új konkurens médiumok előretörése okozta aggodalmak ellenére tavaly 42,5 milliárd dolláros globális rekordbevételt értek el a mozik.

A Comscore hétvégén közzétett adatai szerint az észak-amerikai mozis bevételek 2019-ben 11,4 milliárd dollárt értek el, ami 4 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Ez a jegybevétel ugyanakkor a második legnagyobb észak-amerikai viszonylatban. A tavalyi, Észak-Amerikán kívüli összbevétel 31,1 milliárd dollárra rúgott - ismertette a boxofficepro.com honlap elemzése.

2018-ban a globális mozis bevétel 41,7 milliárd dollár volt, ebből 11,9 milliárd dollárt termeltek az észak-amerikai mozik, a világ többi részén pedig 29,8 milliárd dollárt.

Tavaly nyolc film jegybevételei haladták meg az egymilliárd dollárt, ebből hat a Disney-stúdióból került ki. Az oroszlánkirály 1,65 milliárd dollárt keresett, a Jégvarázs 2. 1,32 milliárdot, a Sony Pókember - hazatérés című produkciója 1,13 milliárdot, a Disney Marvel kapitánya 1,12 milliárdot, a Toy Story 4. 1,07 milliárdot, a Warner Bros Jokere 1,06 milliárdot, a Disney Aladdinja 1,05 milliárdot és a szintén a Disneynél készült Star Wars: Skywalker kora is éppen a hétvégén lépte át az egymilliárd dolláros küszöböt.

A statisztika szerint a 2018 decemberében bemutatott Aquaman a tavalyi év elején már ugyancsak belépett a milliárdosok közé.

Az elemzők arra is rámutattak, hogy nem csak a kiugró bevételű filmek járultak hozzá a rekordhoz. A százmillió dollár fölötti bevételű produkciók a tavalyi teljes észak-amerikai mozis bevétel 63,8 százalékát adták.

A legnagyobb ilyen kasszasikerek között volt a Sony Volt egyszer egy Hollywood című filmje 372,3 millió dolláros jegyeladással, a Universal Mi című horrorja 255 millió dollárral, a Lionsgate Tőrbe ejtve című thrillere 251,3 millió dollárral és az Élősködők című dél-koreai thriller 131,3 millió dollárral.

Az észak-amerikai Mozitulajdonosok Országos Szövetsége (NATO) közleménye szerint a filmszínházak látogatottsága szilárdan tartja magát, és a mozis jegybevételek növekednek. A szervezet 2020-ra is hasonló kilátásokat jósolt.


MTI

Címkék: mozi, filmek, bevétel