GLOBSEC: Az alkalmazkodás a mottója az idei pozsonyi fórumnak

2017. május 25. - 10:18 | Belföld

A világban biztonsági téren zajló, folyamatosan gyorsuló változások és az ezekhez történő alkalmazkodás vezérfonala köré épülnek a Globsec biztonságpolitikai fórum idei évadának panelbeszélgetései és előadásai - közölték a rendezvény szervezői pozsonyi programismertető sajtótájékoztatójukon.

A Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) által 2005 óta minden évben megrendezett biztonságpolitikai fórumot idén május 26. és 28. között tartják a pozsonyi River Park szállóban.

A konferencia mottója Alkalmazkodás a jövőhöz avagy a jövő alkalmazása - a nemzetközi környezet és a technológiák folyamatosan gyorsuló változásainak összefüggésében. A konferencia keretében tartott előadások és panelbeszélgetések 4 fő témakört ölelnek fel. Ezek közül az első A negyedik ipari forradalom alcímet viseli, és a technológiai változásokat, illetve a globális trendeket állítja középpontba, azok kihatásait vizsgálva, egyebek mellett a mesterséges intelligencia és a jövő háborújának összefüggéseiben. A második témakör keretében azt a kérdést boncolgatják majd, hogy miképpen képes túlélni a demokrácia az információáramlás jelenleg zajló forradalmát. A Nyugat jövője és intézményeinek túlélése, a megújult viszonyokhoz történő alkalmazkodása a fórum harmadik fő témaköre, a negyedik pedig A globalizáció avagy protekcionizmus címet viseli.

Róbert Vass, az SAC főtitkára azt mondta, hogy az idei lesz a legösszetettebb programú Globsec. "Már nem csak biztonsági konferenciának tartjuk a rendezvényt" - mondta.

A fórumra idén a világ hetven országából több mint 1300 vendéget - politikusokat, kül- és biztonságpolitikai szakértőket, elemzőket - várnak a szervezők. A résztvevők névsorában 4 államfő, 3 miniszterelnök és 15 külügyminiszter is szerepel.

A konferencián részt vesz Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese, illetve a rendezvény történetében először az orosz politika fősodrának egy magas rangú képviselője is, Vjacseszlav Nyikonov, az orosz duma (alsóház) külügyi bizottságának alelnöke.


MTI/para

Címkék: Globsec, Pozsony