GLOBSEC: Elkezdődött a háromnapos biztonságpolitikai fórum Pozsonyban

2016. április 15. - 13:30 | Belföld

Miroslav Lajčák szlovák és Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, illetve a fórumot szervező Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) vezetőinek beszédével pénteken délben hivatalosan is kezdetét vette Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fóruma, a Globsec tizenegyedik évada.

Nem egyszerű helyzetben rendezik a konferenciát - hangsúlyozta megnyitó beszédében Miroslav Lajčák külügyminiszter az Európát érintő aktuális biztonságpolitikai kihívásokra célozva. A diplomácia vezetője rendkívül fontosnak nevezte a fórumot, rámutatva: annak keretében sok "különböző hátterű" ember ül tárgyalóasztalhoz, ami nem gyakori. Hozzátette, bízik abban, hogy a fórumon új megoldások is születnek majd a felgyülemlett problémákra.

"Három éve mondom, hogy a helyzet ma rosszabb, mint egy éve, több a problémánk, mint a megoldásunk" - szögezte le Lajčák.

A 2005 óta minden évben megrendezett konferenciának az idén az európai terrorizmus a fő témája. Ezenkívül terítékre kerül még az Európába irányuló bevándorlás kérdése, illetve az Európai Unióból történő esetleges brit kiválásról szóló népszavazás ügye is. A több tucat különböző programpont résztvevői ezenfelül tárgyalnak majd a NATO nyári varsói csúcsértekezletének előkészítéséről, az Iszlám Állam problémaköréről, a közel-keleti helyzetről, illetve Ukrajna és Oroszország viszonyáról is.

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló rendezvény idei évadára a világ hetven országából csaknem ezer vendéget, köztük állam- és kormányfőket, jelenlegi és volt minisztereket kül- és biztonságpolitikai, illetve gazdasági szakértőket, elemzőket hívtak meg.


MTI/para